Jika mempunyai pressure cooker liat macamanapun tak jadi masalah...Nak masak sehingga tulang berderai pun boleh.
Jika tiada alatan tersebut jangan bimbang, campurkan daun salam dan masak seperti biasa, In sha Allah daging akan jadi lembut.
Kenduri baru ni risau juga ayam jagoh umur lebih 8 bulan daging akan liat macam getah tayar lori..pressure cooker pulak dah rosak, tapi tulah memang betul genius petua orang dulu ., dengan bahan alam semula jadi..daging boleh jadi enak dan empuk.
Kalau liat baru ni nescaya tak lama ayam betina dewasa yang dipelihara untuk dapatkan telur ..daripada liat sukar dikunyah lebih baik disembelih. Tapi dengan petua daun salam rasanya akan dibiarkan megeluarkan hasil telur selagi boleh.
2 ekor remaja pun sedang belajar bertelur.
Keseluruhan dapat lah memungut paling kurang 4 -5 biji sehari..Ok lah tuu...
Ada petua orang dulu-dulu untuk lembutkan ayam ye Wak. Mak saya suka pelihara ayam kampung, tapi tujuannya hanya untuk disembelih kalau cucu-cucunya balik kampung. Setiap pagi dan petang, mak akan masak nasi lebih dan separuh nasi yang baru tanak dicampur jagung bagi makan ayam. Umur enam bulan, ayam cukup sihat dan besar. Saya pun terkejut anak-anak saya meratah ayam kampung goreng habis berekor-ekor! Sayangnya emak sekarang kurang sihat, sudah uzur dan tak larat nak masak nasi pagi dan petang untuk ayam-ayamnya.
ReplyDeleteterbaik kang
ReplyDeleteterbaik kang
ReplyDelete