Tuesday, September 29, 2020

Inkubator Automatik...




Cara membuat inkubator manual menetaskan telur tidaklah susah...sekadar memerlukan bahan asas kotak, mentol untuk memberikan haba dan mangkuk berisi air untuk memberi kelembapan. Mentol mestilah mampu mengeluarkan haba 37-40 darjah celcius untuk mengeramkan telur.

Jika  ambien keseluruhan betul, telur akan menetas setelah 21hari dieramkan. Kos pembuatan ini tak sampai pun rm20. Cuma yang leceh menggunakan inkubator manual, telur perlu dibolak balikan  paling kurang dua kali sehari supaya keseluruhan bahagian telur mendapat haba optimum untuk penetasan. Tiap tiap hari selama 21 hari ermm...

Menambah sistem motor untuk membolak-balikan telur pun tak susah. Lecehnya komponen- komponen kecil ini perlu dibeli berasingan kemudian digabungkan dengan teliti untuk hasil yang bagus...

Paling mudah beli mesin inkubator yang dah siap...Segalanya lengkap. Ada penunjuk suhu...pelaras suhu...pemusing telur secara automatik...lampu memeriksa perkembangan janin  turut disediakan . Dan yang penting inkubator sangat kemas dan cantik. 

Harga Rm120 seunit untuk kapasiti telur 24 biji, lebih mahal dari membuat sendiri tapi dengan pakej lengkap ini ianya pembelian yang berbaloi untuk penggunaan jangkapanjang.

Huhu tak sabar nak menetaskan telur sendiri...




2 comments:

  1. Lama juga ya tempoh nak menetas sampai 21 hari. Waktu kecik2 dulu selalu copet telur ayam di reban, bila nampak ibu ayam dah mengeram tak berani ambil dah telurnya! Takut dah jadi anak ayam.

    ReplyDelete
  2. Lebih berbaloi gunakan inkubator automatik daripada cara semula jadi.
    Wak pakai yang 56 biji.

    ReplyDelete