Kalau tiap minggu atau dua minggu sekali meronda satu tempat, banyak juga tempat-tempat menarik Pahang boleh dilawati sepanjang mempunyai tugas di Jengka Pahang yang berbaki 2 tahun lagi.
Ronda-ronda kali ini adalah Cherating. Memandangkan pemanduan dari Jengka mengambil masa dan rasa tidak berbaloi setibanya nanti di Cherating ketika hari sudah gelap, maka menginap dahulu di Temerloh.
Meronda, jjcm dan beriadah pagi adalah pakej 3 in 1., Setelah meronda dan jjcm toksin yang terkumpul perlu dinyah toksik dari tubuh melalui riadah pagi. Jadi tempat yang dipilih selalunya terdapat kawasan rekreasi.
Pagi itu kami beriadah di Taman Tasik Bandar Temerloh, lokasi yang sangat strategik di tengah -tengah pusat bandar Temerloh,
Tempat riadah sangat luas lebih kurang Taman Tasik Shah Alam, Selangor, cuma dari segi keindahan dan fasiliti tidak setara antara keduanya. Rating Taman Tasik Temerloh 2/3 manakala Taman Tasik Shah Alam 6/7. Tasik Temerloh kini sedang dinaik taraf fasiliti dan sistem perparitan.
Pengunjung hujung minggu beriadah pun ramai, perubahan sikap yang bagus dikalangan orang ramai.
Setelah bermandi peluh, meronda tempat sarapan pagi. Carian internet membawa kami ke Warong Lempeng Bangau, Kampung Bangau Pinggiran Sungai Pahang. Kelebihan zaman internet, segala yang diwar-warkan di internet akan dijadikan rujukan, sebab itu lokasi sudah tidak begitu penting. Diceruk mana sekalipun jika rating yang diberikan pengguna tinggi, pengunjung lain akan berpusu pusu datang.
Kedai buruk 1/2 tapi makanan superb 5/6, ketika kami datang mat-mat motor telah ramai tiba, ketika makan bergerombolan lagi datang. Diharap apabila sambutan berterusan, tuan kedai meningkatkan lagi keterampilan kedai dan meningkatkan lagi mutu servis pelanggan, boleh ditiru sistem di restoran lain seperti di Go'Bang Maju Tol Temerloh. Aliran trafik begitu bersistematik. Telah mencadangkan kepada pengusaha supaya memperkenalkan sistem layan diri, sesudah makan pelanggan mengangkat sendiri pinggan cawan ke tempat disediakan, jadi pelayan lebih terarah membersih meja, mengambil dan menghantar order.
Diperhatikan menu pilihan pengunjung adalah ubi rebus cicah kelapa parut dan lempeng kelapa bersama kuah kari kambing. Hehe kalau dulu zaman kecik-kecik antara menu yang cuba dielak, kini setelah tua rupanya menu itu yang menjadi pilihan orang ramai. Penulis percaya menu- menu tradisional jika diketengahkan semula akan mendapat sambutan orang ramai.
Bergerak ke Cherating dalm pukul 11 pagi...
No comments:
Post a Comment