Sebagai pengidap gout beberapa langkah pencegahan perlu dilakukan dengan penuh displin.
Toksik dalam badan mesti dinyahkan sehingga mencapai julat sihat dan fungsi buah pinggang mesti ditingkatkan.
Tidak cukup berpantang makanan yang diketahui menyebabkan serangan, langkah-langkah berikut diambil dengan
mengelakan pemakanan yang menyumbang kepada peningkatan toksik dalam badan
1. Gula
Semua Makanan/minuman yang ditambah gula
2. Segala Makanan Berproses .
Makanan berproses diketahui mengandungi gula, pengawet dan pewarna termasuk krepek2..apatah lagi sosej burger..jus buahan
Semua makanan bersumberkan tepung seperti capati, segala roti , biskut, kuih muih, dll
3. Hanya memakan makanan dan minuman semulajadi sahaja.
Sumber karbohidrat hanya dari sumber semulajadi seperti nasi kentang, ubi2 dll. .Perbanyakkan sayuran dan protin dari sumber ikan atau ayam. Buahan makan terus semula jadi tanpa dibuat jus..jus kandungan gula sangat tinggi
4. Memakan/meminum suppliment semula jadi seperti minyak zaitun, habatus sauda, kelapa dara dll.
5. Meminuman rebusan herba semula jadi seperti moringa, daun salam rempah ratus dll.
Gula dan Makanan Proses adalah musuh tersembunyi yang menjadi pemangkin kepada penghasilan toksik yang meyebabkan keradangan tubuh sehingga menjadi penyakit.
Lemon dan daun tembaga suasa yang diperolehi dari kebun rakan.
Lemon dijadikan suplimen minuman manakala daun tembaga suasa dibuat pembalut kaki untuk mengurangkan keradangan ketika serangan kecil.
Suplemen semula minyak zaitun, kelapa dara dan habatus sauda turut dijadikan minuman tambahan
Pelbagai ubatan dan supplimen natural yang kini menjadi teman penulis..
Untuk mempercepatkan proses penyembuhan, amalan berbekam akan dijadikan rutin untuk membuang toksik melalui pembuangan darah kotor. Set bekam telah dibeli online
Bersambung...
No comments:
Post a Comment