click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Wednesday, December 12, 2018

Jom Krabi-Hatyai 2018 D2

8hb Disember 2018 Sabtu
812 sinonim dengan perhimpunan anti icerd. Rakyat berpiket di KL ketika ini. 

Kami dalam perjalanan ke Haatyai.
Mengabadikan foto dulu di mercutanda Pantai Ao Nang. 


Pantai-pantai di tanah besar Krabi tidak begitu cantik. Keindahan pantai hanya terdapat di pulau pulau kecil yang tidak jauh dari tanah besar.. Dipantai Aonang ini hanya lokasi transit untuk pengunjung ke pulau pulau. 


Kami tidak begitu teruja dengan pantai sebab di Trengganu  sering disajikan dengan pantai pantai cantik. 

Jika melalui jalan utama Thailand pengunjung seolah diingatkan untuk berkunjung ke tempat tempat menarik.. Billboard besar dipasang menyenaraikan destinasi manarik tersebut. 

Dalam pemanduan ke Hatyai, anak sungai berair panas ini menarik perhatian kami...
Walaupun lokasi  agak terpencil, tetap  menggamit pengunjung untuk ke sini. 
Kalau kolam air panas itu biasa tapi anak sungai berair panas pada pandangan penulis adalah luar biasa. Sebab tu tak kisah walaupun masuk dikenakan caj 160B seorang 


Anak sungai berserta air terjun mini berair panas ini bercantum dengan air sungai biasa.

Satu lagi tarikan yang tersenarai tidak jauh dari hot stream adalah Emerald Pond. Kami berkunjung tapi tidak ke tasik sebab kedudukannya dlm 800m dari tempat letak kereta dan perlu berjalan kaki. Caj pula mahal 200B

Sesudah makan digerai muslim terus saja meneruskan pemanduan.

Dalam 5 ptg tiba di Klong Hae Floating Market.. Kalau ke Hatyai  pengunjung selalunya akan dibawa kesini..
Pasar hanya ada pada hari Jumaat sehingga Ahad bermula dari jam 1tghari sehingga 9mlm..Kena dengan muslim cuti sekolah keadaan memang sesak.. Ramai sangat pengunjung Malaysia yang ke sini. 


Penginapan di pusat bandar Hatyai memang sukar diperolehi. Malam itu kami tinggal di resort yang hampir dengan Songkla. Resort ala ala Bali.. Tiba malam hari sausana memang  mengerikan.. Jika ada pilihan  nescaya kami berpindah tempat. 

Namun memasukinya ternyata betul ungkapan.. Jangan menilai buku dari luaran.. Sebelah dalam bersih dan kemas.. Caj pun murah 1300B satu malam.. Bilik besar untuk famili. 


Hiasan luaran dan dalaman menerapkan konsep rustic. Lesong kayu pun ada.. Bilik air berbumbungkan langit. Untuk yang lemah semangat pasti tak berani untuk berurusan dalam bilik air ini. Siang takut orang mengintip, malam takut berhantu.. 
Begitulah percutian kami ke Krabi dan Haatyai.. Ahad pagi sesudah sarapan di bandar Haatyai terus keluar segera ke sempadan Danok untuk mengelakkan kesesakan di imigresen.. 

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK