click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Monday, October 26, 2020

Buat Pasu Sendiri Cara Mudah

Selangor dalam PKPB lagi, melihat kepada situasi semasa dijangka pkpb bakal dilanjutkan. Mujur pkpb tidak seketat pkp dulu. Kini masih boleh bergerak bebas didalam daerah hanya rentas daerah dan negeri tidak dibenarkan...Ramai yang berkerja dari rumah...

Jika bosan terperap dirumah, apakata membuat pasu bunga sendiri. Sungguh mudah dan murah. Dengan sedikit kreativiti pelbagai bentuk pasu boleh dibuat.

Bahan utama yang diperlukan hanya simen dan pasir

Penulis ingin membuat pasu berbentuk kuali untuk menambah set pasu sediada dan kebetulan ada kuali keluli bersaiz dikhendaki untuk digunakan sebagai acuan.


Kepingan plastik ditusukkan ke pasir halus yang telah dibentukkan menggunakan kuali untuk mendapatkan bentuk acuan luaran pasu..

Tanda menggunakan magic pen..Garisan dalam merupakan bahagian dalam pasu manakala garisan luar adalah bahagian luar pasu setelah mengambil kira ketebalan pasu. Kepingan plastik yang telah dipotong digamkan ke paip pvc yang bertindak sebagai paksi.Pasangkan skru supaya ketinggian acuan dapat dikawal.

Sekampit simen RM16

Bancuh simen yang dicampurkan dengan pasir

Tuangkan campuran simen keatas longgokan pasir yang telah dibentuk dan dipadatkan.

Curah simen sehingga mencapai ketebalan yang diingini.Buatlah corak yang diingini mengikut kreativiti anda.

Biarkan pasu simen sehingga matang paling kurang semalaman..Lagi lama lagi bagus.

Terbalikkan pasu dan buang pasir. Kemaskan mana-mana kecacatan.

Kini pasu siap .Asas pasu pun boleh dibuat mengguna kaedah yang sama.

Senang bukan...Kalau beli dikedai rasanya satu set tak kurang berharga Rm100 lebih...Dengan sedikit kerajinan kos membuatnya tak sampai pun habis beberapa ringgit. 


2 comments:

  1. Banyak info menarik Kang Latep kongsi. Suka baca, dan tambah ilmu baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe..Akibat terkepung pkpb..kenalah beraktiviti untuk mengelak kebosanan..

      Delete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK