Thursday, April 29, 2021

Manfaat Berternak Keliling Rumah

  1. Walaupun duduk di taman bertanah keluasan terhad, dengan sedikit kreativiti sesiapa saja boleh berternak. Namun, jika kita hanya mencongak untung dan rugi tanpa melihat manfaat tersembunyi, nescaya aktiviti ini akan menyebabkan kita mudah lelah.
Pejam celik sudah masuk tahun ke 2 penulis membela ayam dan ikan dicelah rumah. Kalau dulu terlalu sangat mendengar pendapat orang, nescaya aktiviti itu berkubur sebelum sempat membela...Bau lah..lalat lah, tikus lah ularlah dll.

Setelah berternak masalah yang dinyatakan memang wujud tapi tidak seteruk yang dimomokkan.

Bermula dengan PkP pertama dan kini entah dah berapa kali pkp, pkpb, pkpp, menternak ayam dan ikan terus berlalu tanpa masalah besar. Dah banyak dah ayam dan telur yang telah dijadikan hidangan diatas meja. Mula terdetik untuk menambah induk ayam supaya telur ayam kampung boleh ditolak ke rakan yang berniaga dipasar, untuk dijadikan modal membeli makanan ayam berkualiti.

Walaupun lebih mudah membeli dipasar, tapi membela ayam sendiri, banyak memberi kelebihan.

Memanfaatkan waktu adalah kelebihan terbesar. Kini rutin harian paling kurang setengah jam pagi dan petang diperuntukkan untuk ternakan. Seronok melihat ternakan membesar didepan mata. Terhibur dapat mengutip telur-telur.

Selain daging dan telur, reban dan ayam mampu dijadikan mesin baja organik.

Rumput basah dan daun-daun kering keliling rumah selain dibakar dalam kebuk khas, sebahagian lagi diselerakkan ke dalam lantai reban.

Kelihatannya ayam ayam sangat suka memakan rumput selain mencari ulat atau serangga yang terkumpul bersama sampah-sampah tersebut. Ayam gembira, bau reban pula dapat dikurangkan.

Hasil yang tercerna kelak akan dikumpul dan dicampur dengan hasil bakaran sisa buangan taman dan kompos dari sisa organik bahan dapur untuk ditabur ditanaman pula.

Kini apa saja sisa makanan boleh dimanfaatkan ke dalam makanan ayam, tiada lagi yang terbuang ke dalam tong sampah. Dulu penulis serabut melihat jambu air yang banyak gugur, kini tidak terbazir lagi untuk diolah dalam makanan ayam.


Berbanding membela ayam, membela ikan lebih ringkas, cuma makanan tak boleh diberi sembarangan, terpaksa membeli yang telah siap.

Disebabkan kurang diberi perhatian nampaknya ikan penulis lambat membesar .

Berbekalkan semangat untuk menuai hasil untuk dijadikan hidangan pagi raya, penulis akan beri perhatian juga untuk ikan ikan..Kalau sebelum ni asyik lupa menabur dedak..kini perlu lebih berdisplin.


Rakan setaman yang memberi tumpuan membela ikan dah banyak kali menuai hasil. Sekilo 3, 4 ekor . Oklah tu membela hanya dikolam konkrit berkeluasan tak seberapa ditepi rumah.Walaupun mungkin tak sempat untuk raya aidil fitri..rasanya ikan talapia dan puyu emas penulis sempat dituai untuk raya aidil adha...Wah berjuadah ikan dan ayam kampung raya nanti..hehe

2 comments:

  1. Alhamdulillah. Seronoknya, dapat menikmati hasil ternakan sendiri. Tak perlu risau dah, bila harga ayam atau ikan naik.

    ReplyDelete
  2. Hehe bela suka2 sambil memenuhkn masa lapang..tak cukup memenuhi permintaan jika langsung tidak membeli ayam pasar. Tapi dapatlah juga merasa ayam kg bela sendiri .

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK