click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Thursday, April 8, 2021

Tanam Cili Secara Fertigasi...

Pertanian adalah perniagaan. Sudah beberapa orang,  penulis temui yang melibatkan diri dalam pertanian, kebanyakkannya berpenampilan simple tapi memiliki kebun tanaman berpuluh ekar sehingga hasil dieksport keluar negara.

Semasa melawat rakan di Sg Besar baru ini, beliau juga mengusahakan tanam bendi..Pokok tak sempat membesar peraih telah datang untuk memborong hasil tanaman.


Kunjungan harini ke plot tanaman cili fertigasi rakan setaman. Ketika ini beliau menanam seribu pokok cili dalam polibeg.

Projek berikutnya menanam bendi dan terong diplot tanah kosong bersebelahan.

Penulis percaya beliau boleh pergi jauh melihat kepada kesungguhan dan pengetahuan yang dimiliki.

Beliau menjangkakan 5-7tan cili mampu dihasilkan semusim 6-9bln. Harga cili borong kebun adalah rm15 sekilo. Hasil tuaian sentiasa tidak mampu memenuhi permintaan pasaran.

Bertani skala separa/besar perlukan kesungguhan, jika tidak cuma dapat penat badan dan menghabiskan modal saja.


Untuk penulis, ini saja yang diusahakan hariini...hehe tanam singkong/ ubikayu 4 pokok.,disamping menajak rumput  pangkal tanaman lain.

Menanam lebih untuk berpeluh dan hasil untuk kegunaan sendiri memanfaatkan tanah kosong depan rumah.

Pokok-pokok yang ditanam pula adalah jenis mentenen rendah disamping mampu hidup bertahun lamanya...

 Pokok ubi pulut yang ditanam sebelum ini dah tak habis dimakan pucuknya., Daun tua yang dicelur air panas dicampur  untuk ayam makan. Nampaknya, daun-daun celur yang menjadi rebutan. 


Pokok cili 3 pokok yang dibeli dari rakan tadi, tak pasti berapa lama mampu bertahan. Rasanya tak mampu menjaga segigih  rakan diatas.


Melihat kepada limau kasturi dan limau purut yang subur dan lebat berbuah, naik semangat menambah koleksi pokok lemon jenis lain. Sepokok Rm18

Taik ayam percuma bercampur sisa dapur domestik dijadikan baja kompos, memang tak rugi   berbudi pada tanah...

3 comments:

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK