click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Thursday, August 19, 2021

Apa Yang Boleh Dibuat Dengan Lupusan hartanah ...

Selalunya ada beberapa pilihan yang penulis pertimbangkan jika melupuskan hartanah.

Pertama,

Sebahagian besar modal dipusingkan semula membeli hartanah lelong lain dan sebahagian lagi berbelanja.

Kedua,

Menebus baki hutang-hutang yang ada, sebahagian lagi berbelanja.

Ketiga,

Memperelok kediaman sediada, sebahagian simpan dan berbelanja.

Ke 4,

Sebahagian besar simpan dan berbelanja.

Pilihan pertama entah kenapa agak sukar diperolehi, puas membelek laman- laman hartanah lelong, tiada yang menepati bajet ditetapkan.

Seterusnya hati berat ke arah pilihan 2, 3 dan 4. Ditambah disaat meniti usia pencen ini, semacam malas menambah koleksi rumah lelong untuk disewa. Musim pkp ini sangat sukar mengutip duit sewa bahkan ada yang langsung tak mampu membayar sewa.

Pilihan ke 4 paling tidak digemari. Biasanya duit akan lebur dan jenuh mengingati ke mana duit dibelanjakan, seolah harta yang dilupuskan hangus begitu saja.

Diharap pilihan ke 5 membeli kebun, pertimbangan yang biasanya tiada dalam senarai pilihan, pelaburan yang berbaloi, walaupun terpaksa menambah bajet sebab hasil lupusan tidak mencukupi melunaskan kos belian kebun.

Musim covid19 ini mahu atau tidak, kita perlu hidup didalam norma baru. Landskap kehidupan telah berubah, tiada kebebasan pergerakan seperti dahulu. Dengan adanya kebun, pergerakan yang terbatas boleh dimanfaatkan dikebun.

Selain pokok buahan, hanya pokok-pokok yang mudah dijaga akan ditanam disana. Jadi tiada masalah walaupun kebun ditinggalkan untuk tempoh waktu yang agak lama.

Setelah mengkaji perkongsian pekebun di utube, pokok kantan dan buluh madu boleh ditanam dengan kuantiti yang agak banyak dikebun nanti. Permintaan sentiasa ada dan harganya pun sangat stabil.

Walaupun sangat berminat mengembangkan ternakan ayam sediada selain menambah koleksi spesis seperti itik, angsa, ayam belanda dll, menyedari kedudukan kebun yang agak jauh selain memerlukan komitmen yang tinggi, hasrat ini terpaksa dipendamkan. Tak mau usaha tersangkut ditengah jalan. Untuk ini kelulut akan diternak dikebun.

Dengan keluasan kebun sekadar 1.2 ekar, memperuntukkan masa sekitar 3-4 jam setiap kali kunjungan sudah memadai. Jika tidak sempat sekalipun, boleh disambung dikunjungan berikutnya. Lagipun bila pokok bermanfaat telah ditanam, keluasan membersih tidaklah banyak dan sukar.

Foto ehsan pekebun kantan FB..


Wah...Sudah terbayang keseronokan berkebun, bercucuk tanam lebih kurang, selebihnya melepak dipondok kayangan puncak bukit.

Bosan berkebun layan cubcross menerjah laluan offroad berbukit bukau.Keadaan mukabumi kebun berdasarkan andaian awal...
Gerenti syok...


Jom jom berkebun...
No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK