click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Friday, October 8, 2021

Sg Pertak Kuala Kubu Bharu

Pergi ke kebun sehari, rehat 2 hari. Nak pergi selalu takut semangat berkebun patah di tengah jalan. Bila sesekali pergi, semangat yang hadir  lain macam. 

Masa tak ke kebun kita berjalan lah. Sementara tak boleh merentas negeri, misi harini meninjau resort- resort mini selain tempat-tempat menarik berdekatan yang sering dikongsi di media-media sosial. Pelik, kami yang duduk berhampiran pun tak pernah tahu tempat itu.

Tak sangka memang banyak resort-resort mini sesuai  dijadikan tempat berkumpul dalam kumpulan yang kecil di Serendah, Kuala Kubu maupun Kalumpang. Jika dilihat harga penginapan boleh tahan juga... Orang tak begitu kesah berbelanja Rm1500-2000 satu malam untuk menginap di villa kebun yang dilengkapi dengan kolam renang...Selalunya tempat begini dijadikan tempat berkumpul keluarga termasuk anak-anak dan menantu. Anak- anak kecil pastinya gembira dapat bermain sambil berkubang di kolam renang. 

Inilah kot rahmatnya hanya boleh merentas daerah...Banyak tempat-tempat menarik tempatan yang boleh dimanfaatkan.

Kuala Kubu Bharu memang sangat banyak tempat-tempat menarik semula jadi, sesuai dengan kedudukannya di tanah tinggi. Jeram dan air terjun sangat sinonim dengan tanah tinggi. 

Air Terjun Sg Chilling. Di gambar kelihatan rendah, yang sebenar begitu tinggi. Menggetarkan jiwa saat memandang dan mendengar deruan terjunan air..

Jika di Tasik Kenyir terdapat santuari ikan kelah, di Sg Chilling Kuala Kubu pun ada. Air Sungai Chilling mengalir terus ke Empangan Kuala Kubu.

Satu lagi tempat menarik semula jadi yang kami kunjungi secara tidak sengaja adalah Sungai Pertak. Sungai yang turut berhubung dengan Empangan KKB. Kami yang tinggal di daerah berjiran pun tak tau tempat ini, apatah lagi orang di luar daerah yang jauh. Sepatutnya dipasang papan tanda mega saat merentasi lokasi menarik  untuk mempromosi tempat-tempat itu. Tak salah kita meniru negara jiran seperti Thailand yang mempromosikan sedemikian di daerah berkaitan.

Kegiatan ekonomi setempat pasti akan turut berkembang jika ramai pengunjung datang.
Cuma tak seronoknya berkunjung di tempat tumpuan, hati menjadi sangat sakit dengan perangai pengotor pengunjung.

 Adalah disarankan setiap pengunjung dikenakan deposit sampah sebagai jaminan membawa balik sampah daripada dibuang atau ditinggalkan ditempat perkelahan.

 Tempat perkelahan sangat tidak sesuai disediakan tong sampah kerana akan disepahkan semula oleh binatang liar. Lagipun tiada siapa yang datang mengutip sampah dihujung hujung mingggu. Sampah yang ditinggalkan sangat menyakitkan mata dan hati. 

Jom la kita berubah..Yang Cantik itu bersih yang bersih pasti cantik.

1 comment:

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK