click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Friday, March 25, 2022

Umrah22-Kembali ke Tanahair...


Sabtu/Ahad

Setiap yang bermula akan berakhir. Umrah 22 juga akan melabuhkan tirai. Sekitar 9.30 Sabtu malam bergerak ke Airport Jeddah. Penerbangan pulang pukul 3.30 pagi Ahad.

Sememangnya telah menyemaikan azam untuk tidak membeli banyak di Mekah dan Medinah. Ole ole pun sekadarnya. Lagipun setiap jemaah hanya diperuntukkan 23 kilo seorang, jadi tak banyak yang boleh dibeli. Kalau setakat kurma, pengedar Yussof Taiyob pun dah banyak membawa masuk kurma pelbagai jenis ke tanahair

Setiap jemaah dibekalkan 5 liter air zam zam, ramai juga yang mengumpul sendiri air zam zam ketika di Mekah. Cuma masalahnya adalah bagaimana untuk dibawa pulang.


Penguasa airport Jeddah tidak membenarkan air zam zam diisi didalam botol dan disumbat di bagasi. Kaedah yang kami cuba adalah memindahkan air dibotol ke dalam bekas plastik yang ada dijual di supermarket..sebotol 5 liter dipindahkan kedalam dua bekas plastik, jadi masih terdapat ruang untuk air bebas berkocak ketika bagasi dihempas. Bekas plastik kemudiannya dibalut pula dengan kain ihram.

Alhamdulillah kaedah ini selamat.

Airport Jeddah

Setibanya di Klia, para jemaah disaring ujian pcr dan dipakaikan gelang digital yang fungsinya memantau pergerakan dalam tempoh kuarantin. 2 hari sebelum bertolak balik jemaah diuji juga di Mekah.


Walaupun pemantauan ketat, 19 orang daripada 21 jemaah, didapati positif covid 19. Kebanyakkan tidak bergejala atau bergejala ringan. Mungkin berjangkit ketika didalam pesawat. Ataupun ketika di Mekah lagi. Wallahualam.

Kini jemaah diberi pilihan untuk dikuarantin di rumah dengan kriteria tertentu., Bilangan isirumah, jumlah bilik, bilik air dsb agar kuarantin betul-betul berkesan.

Keputusan pcr hanya diketahui pada hari ke empat kuarantin, maka kuarantin wajib yang sepatutnya selesai setelah 5 hari, dilanjutkan lagi selama 3 hari menjadikan keseluruhan kuarantin kepada 8 hari.


Setiap hari jemaah perlu melapurkan keadaan kesihatan masing masing kepada kkm.

Alahamdulillah semua jemaah diistiharkan bebas dari covid19 setelah menjalani tempoh 8 hari kuarantin.

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK