click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Saturday, December 21, 2013

Berapa cukup yang dikatakan cukup...?

Berapa banyak yang dikatakan cukup... Banyak mana pun duit  tak akan pernah cukup. Kalau  kita memiliki 10 ribu nescaya berangan untuk memiliki 100 ribu kerana beranggapan 100 ribu akan cukup, tapi percayalah seandainya 100 ribu berjaya dimiliki nescaya jumlah itu juga tidak akan cukup dan menginginkan nilai yang lebih besar dari itu. 1 juta cukup..? Jom kita nilai senario ini. Untuk memudahkan pengiraan, katalah kita memiliki wang sebanyak itu. Agak-agak berapa banyak boleh dibelanjakan sebulan tanpa menyentuh duit pokok. . Simpan dalam simpanan tetap , keuntungan rendah. Mana cukup..! Kita pilih jalan selamat, katakanlah semua amaun itu boleh disimpan didalam ASB yang memberikan pulangan yang agak tinggi. Dividen tahun ini termasuk bonus 8.7 persen, walaupun lebih rendah dari tahun lepas 8.9 persen,  bermakna 87000 setahun . Setelah tolak zakat dapatlah dalam 6 ribu lebih sikit saja sebulan. Belum ditolak inflasi lagi. Adakah 6 ribu sebulan  cukup..? Orang yang bergaji seribu akan kata cukup.. Cuba bercakap dengan orang bergaji 6 ribu..Silap-silap kena lempang bila kita mengatakan beliau memiliki wang yang banyak sementelah lagi terpaksa menggalas perbelanjaan yang serba  serbi mahal. 6 ribu mana cukup..? Jadi sapa kata sejuta itu cukup.? Sejuta sebagai duit sampingan "mungkin cukup" hehe. sebab kita tidak memiliki wang sebanyak itu..Habis berapa banyak yang dikatakan cukup.. 1 billion..? huhu bilionaire pun cakap 1billion tak cukup..?! Habis berapa banyak yang dikatakan cukup.. Haha memang tak pernah cukup...No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK