click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Saturday, June 18, 2016

HONDA CB90 1964....

18 Jun 2016

Sewaktu mula memiliki keadaannya sangat dhaif..Dibeli dengan harga RM2500. Atas nasihat penjual, motor dihantar ke Kuala Trengganu untuk dibaikpulih..Pomen disitu memang terkenal dalam membaikpulih motor-motor klasik.. Kos baikpulih boleh tahan mahal mencecah RM6 ribu selain mengambil masa yang amat panjang hampir 2 tahun!...pomen membaikinya hanya  apabila  mempunyai masa lapang...Di sebabkan bengkel teramat  jauh dan jarang dijenguk.. maka pomen menganggap tiada ketergesaan untuk membaikinya..Itu yang mengambil masa bertahun untuk siap.

Sebagaiman orang lama..motor ini juga perlukan belaian.....Kebetulan waktu itu penggunaan harian motor lebih tertumpu kepada skuter.  Dek kerana jarang diguna mulalah dia meragam.  Enjin langsung tak mau hidup...Maka tersadailah di bawah ampaian berbumbung...Hampir 5 tahunlah juga tersadai...

Semangat menggunakan motor ini tetiba menjelma kembali..Skuter pun telah lama dijual..Setidaknya daripada mereput disitu walaupun mungkin lambat siap biarlah dia mereput dibengkel.. Taklah menyemakkan pemandangan di rumah...Betul...Motor tersadai hampir 3 bulan dibengkel ..Sebagaimana pomen di K.Trg..pomen di Bt 16 Rawang ini hanya membaikiya diwaktu kelapangan...Disebabkan dekat kita bolehlah sering menjenguk dan  menanya bila motor boleh disiapkan...Lagipun baikpulih kali ini tidaklah seteruk dulu..Akhirnya siap dibulan Ramadan...Kos pun tak mahal tak sampai pun RM500 ..

Amacam...Mana satu yang tuan tuan berkenan...
Jom Jom ke bazar ramadhan...

Tin..tin...Pergh ramai pulak yang membunyikan hon...Hehe walaupun buruk rupanya ramai yang berkenan...


2 comments:

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK