click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Friday, July 27, 2018

UsCanada 2018 - D15 Lower Manhattan New York


24hb Julai Selasa.. 


Mula tiba di airport N. York Laguarda, mencari troli.. Alamak berbayar 6 dollar... Tak jadi . 

Airport untuk penerbangan berkapasiti kecil kelihatan sudah uzur. Sekarang sedang dinaik taraf. 


Semalam tiba lewat sebab flight beberapa kali ditangguhkan kerana masalah cuaca buruk. 

Menuju ke penginapan dalam 15 minit pemanduan menggunakan khidmat Lyft.. Salah satu khidmat teksi sapu ala grab dan uber. 

Hariini 24hb terus meronda Nyork. Impresi pertama..Kawasan kediaman yang kami duduki agak uzur dan prasarana juga uzur.. Berbanding negeri negeri Kanada yang banyak ditanam pokok pokok.. Di Nyork ini  betul betul hutan batu. NewYork Exchange seolah berada di celah celah lorong Financial district saja..  Bangunan Trump di Wall Street.
Gah digambar beserabut saja terutamanya dihadapan pintu masuk.

Gerai dihadapan Trump Tower... Senang saja nak dapat makanan halal disini. 


Apa agaknya yang menarik perhatian pelancong luar ni di Wall Street.. 


Rupanya mereka sibuk bergambar di replika Charging Bull... Carian internet menceritakan lembu ini adalah simbol kekuatan rakyat amerika menghadapi keruntuhan pasaran saham 1987. 

Lawatan NYork tak sah jika tak bergambar berlatarbelakangkan Statue of Liberty.. Walaupun tidak secara dekat, dari kejauhan pun memadai.. 
Ramai sangat yang beratur untuk menaiki cruise ke pulau Statue of Liberty... Tak berbaloi ditambah dengan harga tiket yang mahal..

Dari Malaysia lagi sangat teringin melihat lokasi peristiwa runtuhan bangunan World Trade Center 911. Bersebelahan lokasi lama dibina bangunan baru


Bahagia awam wtc terdapat shopping complex.. Tapak bangunan lama dibina tugu berupa kolam besar berserta pancuran air.. Nama nama mangsa terkorban di catat di dinding kolam. 


Tower baru WTC block 1

Secara peribadi meragui betulkah bangunan itu boleh runtuh dengan hanya dilanggar kapalterbang. Bangunan meruntuh begitu cantik sekali tanpa melibatkan bangunan bersebelahan yang sangat berdekatan. .. Macam betul pula teori mengatakan bangunan sengaja diruntuhkan dengan letupan terkawal... Langgaran kapalterbang tu hanya gimik. 

Di NYC kami lebih banyak berjalan... Berjalan di lorong lorong... Orang begitu ramai. Menyaksikan aksi artis jalanan.. Mereka mencari makan cara ini... Sesudah pertunjukkan bergerak bersama karong mengharapkan sunbangan orang ramai.. 


. Ini antara lawatan wajib NYC... Berkunjung ke Jambatan Broklyn... Binaan yang dibina sejak seribu lapan puluhan lagi... Berhadapan bangunan kehakiman US.. Atau DOJ.. 


Berjalan ke depan berada di China Town...


Mudah bergerak di NYC menggunakan subway...Mesti ada metrocard. Destinasi ke mana mana 2.70 usd selagi tidak keluar dari stesen
Selain warga China, warga Bangla ada dimana- mana... Peniaga gerai ini pernah berkerja di Kepong Kuala Lumpur tahun 90an dulu... Sekarang ini telah menjadi warga Amerika.. 


Lagi mercutanda NYC.. Flatiron Building.. 


No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK