click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Wednesday, June 16, 2021

Periuk Jamu...

Banyak pokok- pokok herba yang ditanam dikeliling rumah boleh dimanfaatkan sebagai teh. Daun salam, kelor, buah dan daun mahkota dewa bahkan daun gaharu mempunyai manfaat sebagai supliment tambahan tubuh.

Cuma perlu bersederhana agar manfaat yang dicari tidak bertukar menjadi mudarat. Khabarnya herba herba ini boleh menjurus kepada ketagihan juga.


Jika sebelum ini menggunakan periuk janji boleh, kini dengan periuk kaca khas ini yang dibeli atas talian dengan harga Rm30, merebus teh/jamu akan lebih mudah...Rebus bahan dalam kuantiti banyak dan simpan didalam peti ais.


Untuk memperolehi manfaat kebaikan teh herba, ianya perlu diamalkan secara istiqamah. Sebab itu penyediaan pati teh perlu diringkaskan dengan merebus kuantiti yang banyak. Tak perlu merebus setiap kali ingin meminumnya... 

Stok pati teh boleh dicampurkan dengan air panas dan sedia untuk di minum, tambah madu sesedap rasa, gerenti terangkat untuk setiap hirupan.

Cubalah...

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK