click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Thursday, July 29, 2021

Dusun Terjah Serendah...

Bila lama terkurung, otak semakin beku. Lega bila dapat peluang curi-curi ke kawasan hutan daerah berjiran.


Kawasan rekreasi awam masih ditutup sepenuhnya. Singgah disini sekadar menghirup udara segar. Sempat mengabadikan foto beberapa ketika, didatangi Jaga yang ditugaskan mengawasi kawasan disitu.

Minggu lepas sekumpulan anak- anak muda telah ditahan dan diangkut ke balai kerana mengengkari larangan berrekreasi ditempat awam. Ermm malas berbalah terus saja beredar dari situ.

Kami teruskan bergerak ke hulu hutan melalui laluan offroad sepanjang sungai. Berharap dapatlah bertembung dengan budak- budak orang asli yang tadinya masuk ke hutan mengutip hasil durian.

Beberapa kilometer kedalam hutan terperasan rumah agam yang rasanya kini kosong tidak berpenghuni.
 Kedudukannya memang sangat terpencil. Cekal betul pemilik yang sanggup tinggal jauh dihutan belentara... Rasanya mati kering pun tiada siapa yang akan perasan.

Menunggu orang asli yang ke hutan mengutip durian tak kunjung tiba, beredar keluar,  mujur dapat juga membeli buah durian yang dijual diperkampungan orang asli. 5 biji besar berharga Rm50...Oklah tu durian baru gugur dari pokok.

Dalam perjalanan balik teruja berkunjung ke rumah yang berada di puncak tanah tinggi dikelilingi hutan belentara yang boleh dilihat dari kejauhan.

Bertanyakan  penduduk orang asli segera bergerak ke sana. Percubaan sebelum ini gagal menemui arah untuk ke puncak.


Wow..Pemandangan dari puncak tanah tinggi rumah misteri. Sungguh indah saujana mata memandang. 

Meneruskan perjalanan melalui lorong sempit diapit pohon-pohon hutan.Fuh tak sangka disebalik ketebalan hutan terdapat dusun terpelihara cantik sebegini.

Beberapa ekor anjing didapati mengawal dusun.Kami bernasib baik bertembung dengan tuan dusun sewaktu  berkira- kira untuk pulang . Dijamu dengan buahan segar dari ladang.Bersembang dengan tuan dusun yang berasal dari Banting dan kini bermastautin di Serendah, tanah dibeli lebih 20 tahun dahulu, berharga 70 ribu untuk 3 ekar..Hanya yang cekal mampu mengusahakan dusun ditengah hutan belentara.

Itu dulu..Kini seekar mencecah harga sejuta lebih, kerana permintaan tinggi disebabkan Serendah bakal menjadi hub pelabuhan darat KTMB dan ECRL. .

Melalui pemilik dusun itu, terjawab sudah misteri rumah dipuncak tanah tinggi. Ianya milik seorang  apik cina hindu . Jarang orang cina berugama hindu. Patutlah rumahnya memiliki kuil hindu.

2 comments:

  1. Seronoknya dapat meronda-ronda, nikmati keindahan alam sekitar! Dapat makan buah-buahan. Rezeki sungguh!

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK