click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Saturday, July 3, 2021

Telur Masin Ayam Kacuk Kampung...

Sebagaimana diduga PKP dilanjutkan lagi sehingga 12hb Julai. Kes harian masih lagi tinggi melebihi 5000 jangkitan.

Jika kes harian berada dibawah 4000, baru fasa ke 2 pemulihan berkuatkuasa, untuk banyak sektor ekonomi lain dibenarkan beroperasi.

Disebalik pkp ada juga rahmatnya, jika selama ini banyak sangat kufur nikmat ketika ini berpeluang untuk kembali ke pangkal jalan. 


Pkp juga memberi peluang untuk kita mencuba sesuatu yang baru. Berkebun dalam bandar dulunya ramai yang tak ambil kesah, tapi kini ramai yang memperagakan kebun dan hasil tanaman di media sosial. Semakin bersemangat bila apa yang dibuat semacam menjadi.

Untuk penulis pula menambah induk ayam penelur, tak sangka ada pasaran untuk telur ayam kampung. Produk belum banyak tapi sudah ada yang menanya.

Kedai runcit, gerai pasar awam dan terbaru kedai jamu sentiasa terbuka untuk menerima tak kira berapa kuantiti telur yang ada.

Ada yang membeli nanti, bolehlah menampung sebahagian kos makanan ayam yang sentiasa menaik.Kini induk telah ditambah 15 ekor lagi kepada 20 ekor. 5 ekor induk penelur sediada tidak memadai, untuk kegunaan sendiri pun belum mencukupi. 

Batch betina terdahulu mencukupi untuk kuantiti itu...Rasanya dalam sebulan dua lagi ayam dara ini sudah mulai belajar bertelur.


Sementara menunggu 15 ekor induk tambahan bertelur, belajar membuat telur ayam masin, mencari formula terbaik supaya telur masin betul-betul menjadi. Kotlah nanti telur tidak begitu laku, setidaknya telur yang banyak boleh diawetkan.No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK