click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Friday, September 10, 2021

Mengesan Sumber Mataair Bawah Tanah...

Ketika ini musim basah, keperluan air untuk tanaman tidak begitu kritikal
Pokok-pokok yang ditanam kelihatannya bermaya.

Untuk masa hadapan keperluan air tetap perlu disediakan, jika ingin melihat pokok yang ditanam sihat dan subur.

Teruja melihat perkongsian di UTube cara-cara mengesan air bawah tanah, maka penulis pun mencuba.

Tak sangka juga kaedah ini telah lama dipraktikkan, jika tidak masa kan alat pengesan ini boleh dibeli di atas talian. Alat boleh dibuat sendiri, tapi paling mudah membelinya saja, selain kemas, harga pun tak mahal dibawah RM50 sudah boleh dimiliki.

Pengesan berfungsi mengesan air yang mengalir saja. Dah cuba, walaupun semacam kartun, tapi apa yang diceritakan macam betul. Cuma setelah dikorek nanti baru tahu kebenarannya.


Apabila antena mengesan air mengalir dibawah tanah, tiap antena akan bersilang, jika diteruskan perjalanan antena akan terbuka dan akan berpaling ketempat dimana iayanya bersilang tadi seolah menunjuk tempat wujudnya air bawah tanah.

Menurut testimonial orang yang berkongsi, keberkesanan adalah lebih 90 peratus. Bahkan ada yang berani membuktikan dengan mengorek menggunakan mesin boring, ternyata apa yang diceritakan adalah betul. WallahuA'lam

Tak salah mencuba, lagipun alat adalah murah, setidaknya jika benar dakwaan itu, kita tidak tercari-cari lokasi jika ingin mengorek tubewell, cuba dulu tempat yang didakwa bermataair.

Sementara prasarana air disediakan, uji dulu alat penyiram automatik. Hehe, kaedah paling sempoi. Tong air ditebuk dan dipasangkan skru didasar tong, air akan menitis berterusan sehinggalah tong kosong.

Ini antara kaedah pengairan yang sedang dipertimbangkan untuk mengairi kebun. Saiz tong dan kelajuan tetesan sesuai akan diuji.
Mungkin tangki poli 200-300 gallon terbuka dibeberapa lokasi cukup berkongsi untuk beberapa pokok.
Untuk lebih jimat cari tangki terpakai. Dengan meletak salur zink macam kebun dulu- dulu, tangki mudah mengumpul semula air hujan.

Beberapa tangki akan disediakan dilokasi strategik, berdasarkan jumlah pokok yang akan di airi. Tiap satunya akan dihubungkan dengan paip untuk menyokong antara satu sama lain.

Kelebihan kebun ditanah tinggi air boleh dialirkan secara graviti.

Selain itu, beberapa tangki utama 600-1000gallon untuk menadah air hujan boleh disediakan dipuncak tertinggi, rumah kebun.

Paip overflow akan disambungkan ke lain-lain tangki sokongan secara graviti.

Untuk kebun tak luas, rasanya boleh dicuba kaedah ini sehingga ditemui penyelesaian bekalan air kebun.

Kos mungkin tinggi tapi boleh diusahakan sedikit demi sedikit, kebun bukan ditanam sekaligus. Sikit-sikit lama lam jadi bukit

Semangat menganyam daun bertam dijadikan atap. Banyak pokok bertam di kebun. Rasanya macam tak cukup sabar, nanti boleh saja susun daun bertam dijadikan atap pondok sementara. Lantai pun dah tengok perkongsian di utube, buat dari buluh yang diracik kemudian dibelah, sebatang boleh dapat dalam sekaki lebar. Rangka lain banyak pokok kayu dikebun.

Rumah kebun sempurna hanya dibina setelah akses dibuat sehingga kenderaan biasa boleh sampai ke puncak..sementara ini bergubuk sajalah...

Nak main kebun ni tak perlu terburu- buru.
Kuncinya adalah sabar tapi istiqamah...

Yeahh jom berkebun...

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK