click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Thursday, April 7, 2022

Ole-Ole Kebun

Setiap kali balik dari kebun paling tidak dapat membawa ole ole kebun itu sudah cukup memberi kepuasan. Sambil beriadah, kita bawa hasil sampingan.


Pucuk manis untuk kegunaan sendiri sudah berlebihan. Pucuk muda dimakan, yang daun tua dicampur dalam makanan ayam.

Ubi-Fasa penanaman pertama telah mulai menuai hasil. Bila puasa ni teringin pulak makan lepat ubi...Di kebun tumpang terdapat pula dua pokok ubi yang telah rebah. Cukuplah untuk kegunaan sendiri.


Memanfaatkan batang ubi yang dituai  sebahagiannya ditanam semula di batas baru. Bila fasa pertama habis nanti, fasa kedua dah tak lama mengeluarkan hasil.
Pokok pisang tidak menghampakan. Bermula dengan 5 pokok, kini lebih 20 pokok ditanam. Satu dua ditebang, ada lagi yang mulai berbuah. Kan seronok tu...


Ketum ayam pun dah membiak., setelah dicantas sebagai makanan tambahan ayam, batangnya sedikit demi sedikit disemai lagi dalam polibeg. Nak buang begitu saja terasa rugi..Kotlah nanti ada yang berminat, boleh diberi atau dijual.Anak-anak pokok kelapa ditanam didalam guni dulu sebelum dipindahkan ke kebun bukit. Percubaan memindahkan terus ke kebun bukit tanpa media tanah, telah menemui kegagalan.

Banyak kelapa tua yang telah tumbuh. Sayang jika anak pokok kelapa yang tumbuh tidak dimanfaatkan sebaiknya.


Fasa menanam sudah, fasa berikutnya merawat pokok yang tidak subur dan tidak berbuah. Ingin belajar perihal penjagaan dan pembajaan. Cemburu melihat kebun betik orang buah lebat menutupi batang pokok. Jika 9 pokok betik yang ada mengeluarkan hasil, rasanya setiap kali balik akan ada saja buah yang boleh dipetik. Di RnR sepotong betik RM 2.

Jom jom kita manfaatkan tanah lapang...

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK