click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Thursday, May 12, 2022

Benih Tebu Telur...

Mudah..mudah dan sangat mudah

Memang betul lah jika dikatakan perniagaan secara atas talian adalah perniagaan masa kini dan akan datang. Cukup dengan kedai maya, tiada keperluan kedai fizikal yang harga semakin mengarut, manfaatkan saja ruang yang ada.

Berjam ralit membelek pelbagai jenis barangan yang dipamirkan secara maya, mengalahkan meninjau kedai fizikal,

Penulis pernah beli anak pokok pelbagai saiz dari merata Malaysia dengan hanya melihat skrin telefon. Pokok pun sedang membesar dengan suburnya. Tumbuhan hidup pun boleh dibeli dari atas talian inikan pula barangan lain.Kekadang barangan yang tidak terfikir rupanya ada dijual. Pemicu dan getah lastik pun ada jual. Penulis dah beli dan tunggu barang sampai.


Untuk mereka yang banyak pokok tebu dipersekitaran mesti gelak jika ketahui ada yang membeli benih pokok tebu..tapi sebenarnya ramai yang mencari benih itu, jika tidak masa kan beribu benih tebu telah terjual oleh penjual yang sama.

Penulis dah lama ingin menanam tebu, tapi malas mencari dan meminta benih dari jiran- jiran setaman, cari di kedai online, ada rupanya..harga sebatang 7 inchi 70 sen, beli 5 batang termasuk kos pengiriman tak sampai RM10..kira oklah tu.

Benih dah sampai, In sha Allah hidup nanti tak terhabis makan. Krup krap.. krup krap..kunyah dan hisap air tebu sambil cabut sisa yang terlekat dicelah gigi.. Begitulah dulu permulaan dengan tanaman ubi kayu dan pisang. Bermula dengan dua 3 benih, sekarang ni berpuluh rumpun dah tak tau kat mana nak ditanam benih-benih yang banyak, nak dibuang sayang. Ruangan kosong hampir penuh dengan ubi, pisang.. ubi, pisang...bila kebun bukit telah berpagar nanti boleh pindahkan dan tanam di sana pula...


Pagar kawat yang dibeli sedikit demi sedikit secara atas talian juga telah tiba...tengok di kedai online tiang pagar konkrit pun ada dijual . Fuh, Sabar...


CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK