click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Wednesday, May 18, 2022

Villa kebun...


Pembinaan pondok kebun telah bermula. Asalnya ingin membina pondok diatas bukit. Untuk menjimatkan tenaga mengangkut kayu ke puncak bukit, pondok kebun dibina di kedudukan lebih rendah. Pemandangan keseluruhan tidak cantik tapi lebih redup dan nyaman. Pokok- pokok berkayu keras, tinggi dan rimbun banyak di sebelah bawah. Senang memilih pokok untuk dijadikan tiang. Dan lagi jika pemancar telekomunikasi jadi dibina, lokasi pilihan terdahulu sangat hampir dengan pemancar . 


Bahagian kaki bukit terdapat banyak pokok bersaiz 4-6 inchi, sesuai untuk rangka pondok.


Pokok yang berukurlilit lebih besar dibelah menjadi papan lantai. Tak sangka pembantu berkebolehan membelah kayu. Nak pakai pun tak banyak dalam 30 keping papan lantai 8', cukup rasanya 4 pohon pokok.

Keseluruhan pondok memanfaatkan apa yang ada dikebun kecuali bumbung yang perlu dibeli. Mengatasi masalah akses ke puncak, tile bumbung terpakai akan diguna, selain nampak lebih kemas, ianya senang diangkut sedikit demi sedikit. 
Tiang utama memanfaatkan 4 pokok keras, hanya perlu menambah 3 tiang sebagai pengukuh rasuk. Tak cukup dengan skru, rangka diperkukuhkan lagi dengan paku.


Rangka lantai aras satu telah siap, cukup dulu untuk hari pertama. Bila kerja dibuat tidak tergesa-gesa mutu buatan diharap lebih baik dan kemas.

Agar lebih tahan lama, kayu akan dirawat dengan minyak enjin terpakai yang dicampur dengan kapur barus, sesudah itu disembur lagi dengan racun anai anai..Harapnya berkesanlah perkongsian orang ramai yang dikongsi di Utube.
Lakaran hanya sebagai panduan, perlu dibuat pengubahsuaian untuk disesuaikan dengan keadaan di lapangan.

Cuma yang nyata tiada dinding akan dibuat sekadar pagar ringkas. Selain penjimatan wang, ruangan terbuka lebih memberikan pemandangan persekitaran yang tidak terhalang, pengudaraan dan pencahayaan lebih baik.

Khemah akan dipasang jika ingin bermalam dikebun. Lampu solar akan dipasang, unggun api akan dinyalakan untuk menerangi persekitaran.

Wah seronok dapat berkhemah sambil berBBQ bila pondok telah siap nanti.


No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK