click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Tuesday, November 22, 2022

Kembara, pembelian berbaloi...

Keseluruhan hampir 2 ribu juga berbelanja untuk menambahbaik Kembara kebun ini. Sesudah membeli dulu terus menukar long shaft, servis enjin, tukar minyak gear box, bil dalam Rm500

Hantaran kedua menukar shaft pendek gear 4wd dan beberapa pembaikan sana sini bil dalam Rm350

Apabila kedua shaft telah ditukar, pemanduan lebih lancar tanpa bunyian seperti bas berusia.

Dan harini menghantar lagi ke bengkel untuk mengatasi masalah enjin terlebih  panas. Apabila berada dalam kesesakan atau berhenti, jarum meter suhu segera bergerak ke penanda merah. Puncanya putaran kipas tidak cukup pantas untuk sistem sejukan enjin radiator berfungsi dengan baik, selain pam air juga agak uzur. Terus menukar juga timing belt dan membuat  pembaikan lain. Bil dalam Rm730. . Jadi jumlah keseluruhan Rm1580.Sekarang keadaan enjin sudah tip top. Cuma biasalah apabila CC kenderan hanya 1.3cc, dan berteknologi lama, deruman enjin agak mengaum. Keterampilan luaran juga kelihatan uzur. Untuk lebih berketerampilan, berangan  membalut lapisan stiker menggantikan cat. Namun tidak cukup kesabaran dan skil untuk membalut kenderaan dengan lapisan itu, jadi buat sementara ni biarlah Kembara dalam keadaan sediakala, kemudian hari apabila modal mencukupi, luaran memang perlu dicat baru.


Kembara memang pembelian sangat berbaloi, telah beberapa kali menguji mendaki laluan licin offroad, ianya tidak mengecewakan. Sistem 4wd masih berfungsi dengan baik. Kembara adalah ringan, jadi mudah mengatasi laluan sukar berbukit. Ketika ini masih menggunakan tayar standard, jika ditukar dengan tayar berbunga kasar nescaya lebih mudah mengatasi laluan sukar, cuma penggunaan minyak agak tinggi. 

Keseluruhannya sangat berpuashati..

 

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK