click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Monday, November 28, 2022

JJCM Kuala Pilah...

Jjcm sebenarnya bukan ingin makan sangat, ianya lebih kepada meronda- ronda dan terdapat selingan makan-makan. Olehsebab tu selalunya destinasi makan-makan yg jauh sering menjadi pilihan samada oleh orang persendirian atau bersama kumpulan. Jika sekadar untuk makan apa perlunya pergi ke tempat yang jauh.

Ronda-ronda kali ini adalah Kuala Pilah, teruja dengan perkongsian netizen mengenai satu tempat makan menarik yang menyajikan lauk pauk beraneka jenis di premis ala- ala resort tepian sawah. 
Rugi jika berpergian sekadar menuju tempat makan.  Sambil mencari tempat makan, destinasi menarik lain turut dicari. Sedang eloklah menyinggah ke Muzium Istana Sri Menanti, Kuala Pilah.

Dalam perjalanan ke Kuala Pilah, melalui Hiway Temiang yang pernah viral sebelum ini. Walaupun dipanggil hiway ianya sekadar jalan biasa baru  selorong membelah banjaran tanah tinggi, menyajikan pemandangan berbukit bukau yang cantik.   Ketika mula viral dulu, bahu jalan sepanjang spot menarik  dipenuhi dengan orang ramai dan kenderaan.  

Istana lama yang dulunya pernah menjadi kediaman rasmi sultan seterusnya dijadikan pelbagai pejabat agency pentadbiran sebelum diserahkan ke pihak muzium  pada tahun 70an.


Replika Batu Bertikam ini adalah contoh asal yang terdapat di Kecamantan (kampong) Lima Kanun Batu Sangkar, Sumatera Barat Indonesia. Batu ini dikaitkan dengan bekas tikaman keris oleh Datuk Pepatih Nan Sebatang tanda sumpah setia perdamaian sebagai mengakhiri perselisihan faham dalam hal pemakaian Sistem Adat Koto Piliang yang dicetuskan oleh saudaranya Datuk Katumanggungan.

Menurut cerita bahawa Datuk Katumanggungan juga telah menikam sebuah batu dengan kerisnya dan keris tersebut telah ditempatkan di Sungai Tarap VIII Batu (Bungo Sotangkai, Bulokan Sungai Kayu Balukan Sungai Kayu Batarok) yang dijadikan sebagai Pusat Pemerintahan Koto Piliang dengan mengamalkan sistem adat selain dari Sistem Adat Caniago tersebut dan ia telah dipakai sama oleh kota-kota yang lain di sekitarnya. 

(Petikan dari maklumat papan kenyataan)
Dalam banyak bahan pameran, maklumat ini yang lebih menarik perhatian. Gabungan Luak-Luak inilah terbitnya nama Negeri Sembilan. Asalnya N9 terdari 9 Luak, kini hanya tinggal 5, tak sangka rupanya Kelang Di Selangor, Segamat di Johor, Naning di Melaka dan Kenaboi Hulu Pahang, merupakan sebahagian jajahan N9..Akibat campur tangan penjajah, luak luak itu berpindah tangan.Selain dari Luak, material bumbung ini turut mencuri tumpuan, dari kejauhan kelihatannya seperti bumbung tanah liat, rupanya diperbuat dari kepingan kayu cengal.
Bahagian tingkat ke 3 Istana  dihubungkan dengan tangga yang hampir menegak.
Rumah tukang yang membina istana turut diabadikan untuk tatapan sejarah.


Persekitaran istana dikelilingi kehijauan gunung-ganang.


Kemuncak ronda-ronda adalah makan- makan. Restoran yang bermula dari gerai/ warong tepi jalan kini berpindah ke lokasi lebih selesa dengan kerjasama kerajaan negeri.

Kehadiran pengunjung dihari cuti umum tersangat ramai sehingga terpaksa berpanasan sebelum mendapat giliran memilih hidangan.

Kecekapan perlu dipertingkatkan. Pengunjung sepatutnya boleh terus memilih hidangan yang telah disiapkan tanpa mencedok sendiri. Lauk pauk yang banyak menyebabkan pengunjung rambang mata, berlegar-legar sebelum memutuskan menu apa yang dipilih. Ini mengganggu aliran trafik.


Dah alang alang jjcm jauh, kalau boleh segala menu yg ada ingin dicuba.
Makan berdua dengan hidangan gulai lemak daging salai, ikan bakar, rendang itik, sayur lemak pucuk paku, sayur ala ala kerabu, ulaman berserta air dikenakan caj RM61. 

Boleh lah tu...
 

2 comments:

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK