click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Wednesday, November 2, 2022

Cara Tambahbaik Akses Kebun...

 Hujung tahun musim hujan, bagusnya pokok- pokok tidak memerlukan siraman. Untuk kebun yang tiada sumber air, musim hujan ini kesempatan yang baik untuk menanam pokok, setibanya musim kering nanti setidaknya pokok telah stabil di habitat baru.

Hujan baik untuk tanaman, hujan merosakkan laluan ke kebun pula, apatah lagi laluan agak curam. Laluan licin dan terhakis, berpusing tayar tak boleh mendaki.
Laluan baru ini nampak landai, namun sebenarnya agak curam. Sebelah kiri jurang, musim  hujan jalan berselut dan licin, kenderaan mudah hilang kawalan. Sebelum kejadian buruk berlaku lebih baik diperelok laluan tersebut.

Untuk mengatasi masalah ini, laluan tayar akan ditanam dengan sisa konkrit bangunan, batu bata terpakai,  bongkah batu, sisa aspalt  dll. Bahan bahan ini boleh diperolehi secara percuma, cuma kena rajin dan bersabar sebab bahan tersebut  dikutip dimerata tempat. Selain memanfaatkan sisa terbuang kita turut  membersihkan kawasan tersebut.

 Sekejap saja tadi dapat mengumpul sisa-sisa bahan binaan dari kebun tumpang  depan rumah.. Sebelum ini sisa-sisa ini yang menyukarkan kerja memotong rumput, tali mudah putus, cuma dulu tak tau nak dimanfaatkan dimana, kini dengan adanya laluan kebun baru, bahan tersebut boleh dimanfaatkan disana. Tak cukup juga masih banyak sisa binaan ditepi jalan dalam perjalanan ke kebun.

Tak perlu tergesa gesa, penambahbaikan boleh dibuat sikit demi sedikit. Siap nanti laluan boleh digunakan tak kira cuaca walaupun menggunakan kenderaan biasa. Sabarr.No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK