click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Tuesday, August 13, 2019

Taman Negara Pulau Kukup dan Tanjung Piai, Johor


12hb Ogos 2019, Isnin

Sempena cuti Aidil Adha, ronda-ronda kalini ke Taman Negara Pulau Kukup dan Tanjung Piai, Johor.

Pertama kali pergi, pemanduan berpandukan applikasi google map.  Selama ini pernah dengar nama Kg Parit Jerman, ingatkan main-main, rupanya memang betul wujud kampung tersebut. Tak pasti bagaimana kanpung ini mendapat jolokan nama itu.
  


Bagusnya applikasi google map ini, kita akan dibawa meneroka  jalan ceruk yang kita tak pernah lalu. Pasti ramai pernah mengalami  atau membaca kesah rakan rakan,  pemanduan  berakhir dijalan mati...


Tiba di Jeti Antarabangsa Kukup jam  10pagi. Untuk ke Pulau Karimun , Indonesia pun boleh menggunakan jeti ini.


Menuju Pulau Kukup menaiki kapal berkapasiti 60 penumpang. Tambang Rm5 pergi dan balik.


Memasuki taman negara dikenakan caj Rm5 untuk rakyat Malaysia dan rm20 untuk warga asing..Kanak-kanak bawah umur percuma


Pulau kukup merupakan pulau hutan  paya bakau tidak berpenghuni terbesar dunia.
Akar bakau tertinggi 17' yang mula-mula ditemui ...Jika kita membuat pemerhatian sepanjang laluan, kita akan menemui akar yang jauh lebih tinggi daripada ini ..


Perhati betul betul, terdapat akar yg menjulur dari dahan dengan ketinggian lebih 34'.Disini terdapat Plot Diraja sempena penanaman semula benih bakau oleh keluarga Diraja JohorSpesis bakau terbesar yang terdapat di pulau ini...Selalu kita hanya melihat bakau berukur lilit 4-5 inci shj.Boleh mencuba pengalaman melalui laluan berbongkah kayu..


Pengunjung  meneroka sebahagian besar pulau melalui pelantar kayu sambil menikmati pemandangan flora dan fauna hutan bakau.Pelantar Berongan yang dinamakan dari nama siput.

Pelantar pelantar besar selain menara tinjau turut disediakan di taman negara ini.


 Antara monumen menarik yang terdapat ditaman...Terowong Masa.


Pengunjung boleh menghabiskan masa beraktiviti di pulau selagi mana larat..Bot terakhir meninggalkan pulau dalam jam 4 petang...


Kelihatan feri antarabangsa ke Pulau Karimun Indonesia. Perjalanan dalam sejam lebih.


Tidak lengkap  berkunjung ke Tanjung Piai jika tidak mengabadikan foto di mercutanda ini..Berjarak dalam 15km dari Pulau Kukup, Tanjung Piai adalah titik hujung paling selatan benua asia, merupakan sebahagian taman negara bakau selain  Pulau Kukup dan Sungai Pulai.


Mengkahiri ronda ronda cuti raya aidil adha dengan makan-makan di Medan Ikan Bakar Pernu Melaka...

2 comments:

 1. Last datang sini dengan tourism malaysia masa famtrip blogger. banyak dah perubahan kat kawasan ni sekarang. thanks for sharing the info :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Terimakasih kerana bertandang ke blog ini...

   Ada entry rombongan ke Pulau Kukup tak...

   Delete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK