click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Sunday, January 9, 2022

Jambul Ball...

Entah bila pokok jambu ni ditanam, tak ingat, yang pasti sudah lama, ditanam dari anak pokok. Dalam pada kita membersih daun- daun di laman rumah, tersapu buah jambu, terdapat kesan dimakan haiwan. Rasanya tupai atau pun tikus .

Puas juga mendongak dipokok  tapi tak kelihatan, mungkin sisa yang dijumpai, tupai yang bawak dari tempat lain. Di laman rumah memang selalu terdapat sisa-sisa buah mata kucing yang dibawa dari  tempat lain sebab kita tak ada pun menamam pokok mata kucing, pokok mata kucing liar ada tapi tidak pernah berbuah. 


Pandang punya pandang terpandang buah ini. Sahlah pokok jambu yang berada didalam pagar reban ayam ini telah mulai belajar mengeluarkan hasil... Alhamdulillah.

Puluhan tahun tidak merasa jambu ball ini. Dulu di kampung berjiran ada beberapa pokok, jika berbuah, ramai orang kampung membeli disitu. Masa tu murah, seguni 50 sen.

Semangat untuk mencambah lagi pokok ini...Cubaan terdahulu mencangkok pokok ini berjaya mengeluarkan akar, tapi bila dipindahkan ke dalam polibeg, pokok kering dan mati. Kalau berjaya boleh lah dipindahkan ke kebun bukit. Biarpun lama lagi berhasil tak kesahlah..rezeki orang terkemudian...

Pokok rambutan ini pun baru belajar berbuah lagi setelah sekian lama tak berbuah... Dulu berebut kawasan dengan pokok mangga, setelah dahan mangga dicantas barulah daun kelihatan rimbun. 

Macamnilah bila laman rumah sempit, bermacam pokok ingin ditanam,   tak semua mampu hidup dan berhasil. Berbuah  pun comel -comel. Dengan adanya kebun bukit harapnya pokok yang ditanam hidup subur dan mengeluarkan hasil lebat lagi besar


Hasil kelapa 3 pokok kelapa di laman rumah pun dah tak termakan, dah ada tanah sendiri ni bolehlah dipindahkan..begitu juga dengan pokok kantan. Tak payah beli benih luar, pokok yang dah ada boleh dicambahkan lagi...

Kebun bukit sudah jadi kebun rojak, semua pokok ada hehe .

2 comments:

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK