click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Sunday, January 16, 2022

Taman Tasik Titiwangsa, Kuala Lumpur


Riadah hujung minggu telah menjadi rutin kami, sehingga pening kemana nak tuju sebab tak suka berkunjung ke destinasi sama, kalau boleh ingin ke destinasi berbeza saban minggu.  Jika taman rekreasi itu menarik barulah akan dikunjungi kerap kali.

Kekadang tu semasa berpergian, sambil memandu baru tercari-cari tempat yang ingin dituju. 

Apa yang tersenarai diinternet Lembah Klang kebanyakkannya telah kami kunjungi.  Berkesempatan, jika tempat itu tersenarai menarik dalam Malaysia akan kami kunjungi juga, tasik, pantai, hutan lipur dll.

Taman Tasik Titiwangsa memang selalu ke sini walaupun bukan sekadar riadah, tempat- tempat makan menarik  banyak di sini cuma setelah lama ditutup untuk dinaik taraf, kami beriadah di situ.Kawasan riadah luas, tasik terbahagi  dua, tasik barat dan timur.
Trek berbasikal disediakan, trek berjogging pula panjang.


Walaupun tidaklah panjang,  canopy walkway dibina dikawasan tertinggi taman, untuk membangkitkan aura berjalan dalam suasana hutan.


Taman permainan kanak- kanak ada, jika ingin bersenam robik disediakan pentas dan dataran. Jika ingin bersantai bersama keluarga sambil menikmati juadah, kawasan redup berumput ataupun wakaf-wakaf pun banyak.
Kawasan mandi- manda kanak pastinya antara tarikan utama disini, cuma di musim covid19, seksyen ini ditutup.Yang lemahnya aspek kebersihan dan mentenen di Taman Tasik Titiwangsa ini agak kurang, berbanding taman taman lain disekitar KL. Pokok hiasan taman tidak berjaga rapi dan kurang subur. Jauh berbeza dengan Taman Botani Kuala Lumpur.


Kelebihan Taman Tasik Titiwangsa terdapat spot terindah berlatarbelakangkan pencakar langit Kuala Lumpur.


Tapi sayangnya mentaliti pengunjung masih teruk...sekelumit tiada rasa bersalah melahap isi dan sisa ditinggalkan begitu saja.  
 Penat rasanya membebel,  melihat keadaan ini masih jauh untuk kita berada  di landasan negara cantik dan bersih . Hilang mood beriadah harini.

2 comments:

  1. enjoy menikmati taman dan kerindangan pohon pohon

    taman titiwangsa sangat menarik karena cukup sepi ya Pak Cik

    salam

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK