click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Wednesday, December 28, 2022

Cabaran Berkebun...

Masa membeli dulu semuanya indah, kebun berjiran bersih sehingga dari kejauhan boleh nampak kebun yang ingin dibeli, kini kebun itu seolah terbiar, sayang dulu dia dah berhabis melapangkan kebun, membuat teres , bukan sedikit dibelanjakan. 


Dulu akses ke kebun dikhabarkan melalui rezab jalan tambahan atau lot tidak bergeran, hanya sebahagian terpaksa melalui kebun orang yang boleh dilalui tak kira masa. 

Bila urusan pembelian selesai, baru tau jalan rizab sebenar, terpaksa melalui jurang dan puncak yang curam, tak taulah macamana semasa penyediaan lot lot kebun dulu, rizab jalan sebegini  boleh diluluskan. Bukan tak boleh bina, tapi kos pastinya  tinggi. Atas sebab akses yang sukar inilah syarikat penyedia telekomunikasi membatalkan rancangan menyewa tanah untuk membina menara pemancar dikebun.


Kini ke kebun terpaksa mengharap ihsan semua jiran kebun terutamanya jiran dipintu masuk utama. Dia tidak tinggal disitu sepenuh masa, setiap kali ingin kekebun terpaksa memberitahu awal supaya palang tidak dikunci, nampaknya kena berbincang lagi supaya boleh dapat kunci pendua. Awal awal dulu dia agak keberatan untuk memberi. 


Jiran itu sudah agak berusia, walaupun sedikit sukar tapi dapat saja kerjasama menggunakan akses, cuma sesekali dia tak sempat membuka palang bila ada urusan diluar kawasan. Kita bimbang dijual kebunnya dan dapat pemilik yang lagi tak boleh berkongsi akses. Anak- anak jiran itu berkerjaya diluar kawasan dan sudah pasti sukar menguruskan kebun.
Semangat membeli plywood untuk menyiapkan lantai pondok. Daripada 4 keping diperlukan kebetulan hanya berbaki stok sekeping...Dah sampai ke pintu masuk kebun inilah yang terjadi, palang berkunci walaupun sehari sebelum itu dah ingatkan lagi ke tuan tanah setiap Selasa akan ke kebun. Dia tak sempat kembali kerana ada urusan di KLIA sehingga lewat malam.Fuh mujur cuma ada stock sekeping, terpaksalah menapak hampir 1KM untuk mengangkut barang ke kebun.


Ingatkan bawak  pembantu tambahan bolehlah menolong membaja, membersih pangkal pokok, menebang pokok besar yang menghalang akses ke kebun, manakala pembantu biasa akan menyiapkan pondok kebun. 

Dah kenderaan tak boleh lalu terpaksalah meninggalkan guni baja dan barangan lain di Kembara saja, tak sanggup memikul banyak barang. Pembantu cakap macam nak patah tengkuk Huhu

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK