Sewaktu bertandang ke kebun rakan di Hulu Bernam tempoh hari, tertarik dengan tanaman pokok markisa yang ditanam di tepi pondok, hidup subur dan sangat lebat berbuah..hanya sepokok ditanam, selain menghasilkan buah sepanjang masa ia menjadi pelindung cahaya panas.
Dulu pernah cuba menanam dikebun hasil benih berian rakan taman, tapi gagal, lagipun ketika itu tidak begitu tau kelebihan pokok markisa, jadi tiada kesungguhan merawat pokok untuk terus hidup.
Mungkin tanah lokasi pokok tidak sesuai..Kini selain baja, cecair probiomax sudah dibeli untuk merawat tanah.
Buah markisa masam-masam manis sedap dbuat jus atau dimakan begitu saja.
Menurut rakan kebun Hulu Bernam, pokok markisa mudah disemai.
Teruja dengan bertunasnya keratan batang lemon yang hanya dicucuk atau direndam dalam air, pokok markisa akan disemai melalui kaedah ini juga.
Sedang berkira- kira juga untuk dijadikan dinding dan kanopi tandas kebun. Di kebun kita manfaatkan pokok-pokok untuk kelestarian alam.
Jom jom berkebun..
πΎπππππππ πππππππ’π πππππππ’πππππ ππππ’β π’π‘π π πβππ‘.. π΄ππππ
ReplyDeletememang terasa penat bila berkebun ni tapi puas hati dengan hasil nya dan kita juga dapat keluarkan peluh
ReplyDelete