click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Tuesday, December 31, 2019

Nat Kebun Getah, Kubang Paya Arau Perlis..

28hb Disember 2019

Semasa di Padang Besar berselisih dengan banyak kenderaan klasik, rupanya ada perhimpunan kenderaan klasik kereta, motorsikal juga basikal, menghimpunkan peminat peminat kenderaan klasik dari Malaysia juga negara jiran Thailand dan Singapura.


Pagi ni melihat kenderaan sebahagian peserta yang menginap di hotel yang sama. Sangat comel pikap klasik Mini ini.Penulis sangat suka dengan Perlis, negeri kecil tapi sangat kemas lagi cantik.  Cuaca pula sedikit nyaman,mungkin kedudukannya yang jauh ke utara menerima tempias musim sejuk negara negara dunia sebelah utara.  Pemandangan sawah padi berlatarbelakangkan gunung batu kapur sangat mengujakan. Jika berkesempatan penulis ingin melawat gua gua yang banyak terdapat di Perlis.Pagi ini kami kerkunjung ke Nat Kebun Getah. Nat sebenarnya pasar sehari. Uniknya pasar ini ianya diadakan didalam kebun getah.  Sebab tu dipanggil Nat Kebun Getah. Disebabkan sambutan hangat, nat melimpah memenuhi bahu jalan sepanjang hampir 1km. Nat di Kubang Paya ini hanya diadakan 2kali seminggu Jumaat dan Ahad., bermula seawal 7.30pagi  dan berakhir jam 1.00 tghari
Sebagaimana pasar pasar harian lain, disini turut menghimpunkan penjual barang basah, kering, pakaian, buah buahan, makanan juga barang barang lama.

Barang barang antik yang menarik perhatian. Duit lama..Bagi pengumpul duit lama lokasi jualan begini yang menjadi tarikan. Syiling lima puluh sen dijual serendah rm5, ada juga yang berharga Rm30..bergantung kepada keunikan duit...ermm 


Mesin jahit antik pun ada. Kabel charger phone lama pun berlonggok longgok.


Pinggan pinggan dulu pun ada..


Anak pokok cili dijual serendah Rm2...Anak pokok rambutan, jambu..kunyit .argh banyaklah nak disenaraikan..
Mesin mesin terpakai,mesin rumput, pam air ,perkakas bertukang, namakan saja semuanya ada. Perkakas berkarat pun dijual..sebab tu kot dipanggil pasar karat. Musykil juga siapa yang membelinya.


 


Bertalam talam kuih muih pelbagai jenis, laku keras. Letih meronda boleh makan makan digerai makanan. Pelbagai sup  ada dijual. Moi pun ada.Orang Perlis panggil bubur nasi itu Moi, mungkin sebutan pengaruh siam. Ole ole nat pokok getah.,banyak juga barang yang dibeli...Tak larat mengangkut,hantar dulu ke kereta.Ulang lagi cuci mata.
Walaupun sekadar pasar harian biasa, seronok melihat gelagat penjual dan pengunjung..tanpa sedar, itu beli, ini beli,begitulah  penangan nat kebun getah.

1 comment:

 1. AYO Bergabung Bersama AJOQQ | Menawarkan Berbagai Jenis Permainan Menarik.
  1 ID untuk 8 Permainan Poker, Domino, Capsa Susun, BandarQ, AduQ, Bandar Poker, Sakong, Bandar66 ( NEW GAME!! )
  Dapatkan Berbagai Bonus Menarik..!!
  - Bonus Cashback 0.3%. Dibagikan Setiap hari SENIN
  - Bonus referral 20% SELAMANYA
  - Minimal Deposit dan Withdraw hanya 15 rb Proses Aman & cepat
  - 100% murni Player vs Player ( NO ROBOT )
  Whatshapp : +855969190856
  website : AJOQQ.INFO

  ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK