click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Tuesday, February 21, 2023

Europe Day1-Bochum


Al Mulk ayat ke 15... kita diperintahkan berjalan diseluruh ceruk rantau untuk melihat kebesaran Allah. In Sya Allah kita akan menjadi orang yang bersyukur.

Sekembali Kemboja, rehat seminggu, kembara diteruskan ke bumi Eropah selama 45 hari, In sha Allah akan kembali 2 minggu sebelum Aidilfitri.Kita makan- makan dulu bersama anak cucu di Putrajaya supaya tak rindu sangat dengan makanan Malaysia nanti10.30 mlm boarding...Setelah penerbangan panjang selama lebih 11 jam, tiba di Istanbul transit selama 2 jam setengah sebelum sambung lagi penerbangan 3 jam 20 minit. Fuh memang melebamkan punggung. Habis ditawaf satu pesawat untuk menghilangkan kebosanan.

Jika destinasi jauh, bagi yang mempunyai kelapangan masa memang tidak berbaloi untuk mengembara singkat. Duit tiket mahal, penat tak hilang dah balik semula. Alhamdulillah tiba di Dusseldorf, destinasi terdekat untuk ke lokasi penginapan anak di Bochum. 

Satu ketika dulu ketika iklan rokok dibenarkan di kaca TV, jenama rokok Dusseldorf  sering juga keluar.

Impresi pertama, airport lama, rekabentuk lama, bersaiz sederhana. Sebagaimana negara maju lain segalanya berbayar...caj troli €2.5. Di airport Pnom Penh pun percuma.

Rakan universiti anak sedia menunggu di gate keluar. Anak masih di Mekah ketika ini dan kembali pada 24 hb.
Train double decker antara bandar...

Pengangkutan awam German dipelusuk tempat memang canggih. Lebih murah membeli pas harian yang meliputi zon-zon tertentu untuk segala mode pengangkutan kecuali teksi. Zon kami €18.5 seorang tanpa had  untuk tempoh 24 jam. Cuma jangan di tukar kadar matawang...

Keretapi bawah tanah daerah..Harap Malaysia punya  dikembangkan diseluruh negara dan tidak hanya tertumpu  di Lembah Klang dan jangan ada yang kata membazir bla bla blaGunting rambut pun tak mahal, lebihkurang kadar di Malaysia. Lagi sekali jangan ditukar kadar matawang.


Bandar Bochum...masih belum meronda, jadi masih tak pasti berkenaan kenderaan persendirian...mungkin sistem pengangkutan awam canggih dan murah, jadi kenderaan persendirian tidak begitu banyakImpresi lain, orang German nampaknya sangat mesra orang luar, tadi sewaktu berurusan dengan imigresen sangat mudah, kalau di UK, US Canada macam-macam yang ditanya. Layan ketika bertanya pasal troley di airport pun ok, membeli kad sim pun sangat mesra sekali. 

Shawarna kebab ini dua kali ganda saiz hidangan kebiasaan tempat lain. Harga sekadar 5 euro.

Walaupun Bochum bukan bandar besar, tapi bandar ini berada di negeri terbesar German. Penduduk muslim ramai, wanita bertudung ramai, jadi bab makanan halal sangat mudah. Kedai muslim sangat banyak. Stok makanan Malaysia...Tetap..hehe


 

2 comments:

  1. Selamat berkembara kang...semoga Allah permudahkan segala urusan.

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah. Selamat bermusafir. Semoga dipermudahkan segala urusan, pergi dan kembali ke tanah air.

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK