click to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own textclick to generate your own text

Saturday, February 4, 2023

Kemboja, Praktis Memandu..

Tinggal beberapa hari  8hb Febuari 2023 ronda-ronda luarnegara bermula. Sebelum ke eropah 19hb Feb 2023, kembara dimulai ke Kemboja  selama 5 hari sehingga 12hb Feb,  bertandang ke madrasah di Kg Cham yang diusahakan bekas imam taman sambil menyampaikan sumbangan rakan dan saudara- mara. Dah lama beliau mengajak datang ke madrasahnya.Baju-baju tebal dah dipunggah semula setelah lama tersimpan, cuaca dikebanyakan tempat eropah masih sangat dingin, di Iceland masih kerap dibawah 10 darjah celcius. Sebahagian baju basahan hangat  dibeli baru,  inilah peluang menukar stok lama, yang dah uzur akan disimpan dikebun untuk dijadikan orang-orang, baju kebun atau membungkus buahan.


Rumput kebun pun dah dipotong rapi, bertahanlah kot sehingga sesudah hari raya nanti.


Sebahagian stok makanan telah juga dibeli. Walaupun di eropah sangat mudah mendapatkan makanan halal, bila berada lama di tempat orang sesekali tekak teringin makanan Malaysia. Kos pun sedikit sebanyak boleh dikawal, walaupun  sebutan harga taklah jauh beza seperti di tanahair, bila ditukar nilai, ketar tangan menyelok poket. Makan bertiga atau berempat di eropah biasanya dalam lingkungan €50, sama saja macam makan di Malaysia RM50, bila dah ditukar nilai hah Rm250 ..Harga minyak pun camtu, Ron95 di eropah sekitar €2.09 seliter kan nampak macam sama banding dengan  Rm2.05 di tanah air, dah tukar nilai, berpeluh seliter  hampir rm12.
 


Pengetua Madrasah An Nikmah Kemboja, bekas imam taman Bdr Country Homes Rawang. Dah tak sabar membawa kami meronda Kemboja nanti. Ustaz pun dah sediakan suv besar. Boleh praktis memandu, di Kemboja dan Eropah pemanduan sama sebelah kiri.Jarak pemanduan hampir 2000km di Iceland nanti. Di Germany pun lebih kurang sama. Untuk memandu di Iceland, lesen antarabangsa secara jelas diperlukan. Buat di JPJ, perlu mengemukakan dokumen ini sewaktu mengambil kereta sewa nanti. Dulu di UK tak ditanya, begitu juga di US dan Kanada, di Germany tak pasti samada ditanya atau tidak, tapi lebih baik bersiap siaga.


Kemboja tunggu kami datang...

2 comments:

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK