Wednesday, May 6, 2015

Jom Guanzhao- Shenzen...

Catatan perjalanan hari 1 dan 2  boleh di baca di SINI






Hari ke 3 kami ke Shenzen...Seawal pagi  telah menuju ke stesen keretapi laju..Perjalanan menaiki teksi mengambil masa selama lebihkurang 45 minit melalui lebuhraya bertol. Membayangkan perjalanan ke Shenzen mengambil masa yang panjang kami membeli tiket  kelas pertama berharga dalam RM100 seorang sehala..Tiket kelas kedua berharga dalam RM55 seorang sehala...Ingin membeli tiket terpaksa meminta bantuan pegawai kaunter informasi menuliskan destinasi juga kelas tiket dalam bahasa cina. Sepatah haram tulisan rumi  tidak boleh difahami oleh penjaga kaunter jualan tiket ..Pengajarannya.. Bukan prasyarat untuk menjadi  negara maju mesti  mengetahui bahasa asing terutama inggeris...Memahami adalah kelebihan.. itu saja...Kita sibuk menekankan seolah semua warga mesti fasih berbahasa inggeris...Kalau tak menguasai seolah akan kekal mundur...





Kelas pertama penumpang dibantu oleh pramugari ..sausana seperti dalam kapalterbang..hehe walaupun ini kali kedua menaiki keretapi laju di China tapi masih tetap teruja..Kali pertama menaiki keretapi sewaktu di Beijing...Sepanjang perjalanan ini ,tak silap  ada dua kali berhenti untuk menurun dan mengambil penumpang di stesen terpilih, Hentian ke tiga kami telah tiba dihentian Shenzen...Hah dah sampai..Tak sampai pun setengah jam perjalanan..Rasa tak berbaloi membeli tiket kelas pertama..Catatan terlaju yang terpampang di skrin adalah 305km sejam..




Menurut carian diinternet  Shenzen merupakan bandar yang baru dibangunkan..Dahulunya kawasan ini merupakan perkampungan nelayan yang tidak memiliki tempat  menarik untuk ditonjolkan...Tiada objek tinggalan bersejarah dsb sebagaimana tempat tempat lain..Walaupun dilihat sebagai satu kekurangan tapi itu tidak menghalang Shenzen  kini menjadi tumpuan warga luar kerana terdapat dua tarikan utama disini. Window of the World dan Magnificent China..Window of the World menghimpunkan replika-replika ternama seluruh dunia manakala Magnificent China menghimpunkan replika ternama seluruh China..Di tanah air kita juga memiliki sebahagian replika replika ternama dunia ynag terdapat di Taman Tamadun Islam Trengganu..











Disebabkan kawasan pameran yang tersangat luas kami hanya berkesempatan melawat Window of the World...Tiket memasuki taman boleh tahan mahal. RM250 seorang. Tidak dapat meneliti replika secara teliti...Bersegera berpindah dari satu replika ke satu replika yang lain  untuk menghabiskan keseluruhan kawasan pameran. Sesudah lawatan pulang semula ke Ghuanzou. Jika mempunyai masa memang saja bermalam di sini..Boleh terus ke Hongkong yang berbaki 45minit perjalanan menaiki keretapi laju..Apa nak buat tiada persediaan awal...Ke Guanzhou kami membeli tiket keretapi kelas ke2..

Terlalu banyak...Sebahagian lagi replika yang terdapat ditaman ini..







Keesokan hari kami  menghabiskan masa di Guanzhou.. Membeli belah  ole ole dipusat beli belah berhampiran dengan hotel penginapan.. Sebelah malam  kembali ketanah air...

Setelah pengiraan, perbelanjaan keseluruhan untuk 4 orang didapati  tidak melebihi RM7000 termasuk membeli ole ole..Sangat berbaloi...Kebetulan terserempak dengan rombongan yang baru menamatkan lawatan ke Guanzhou sahaja,  sewaktu di lapanganterbang dimaklumkan lawatan 3H 5M mereka  dikenakan bayaran RM 2500 seorang. Pastinya tidak termasuk kos membeli belah ole ole.. Hehe ini yang semakin seronok nak meronda lagi secara persendirian....Semoga berjumpa lagi dilain kembara..Tunggu..!

2 comments:

  1. Windows of the World & Splendid of China memang my fav place.. lebih-lebih lagi Grand Performance dia waktu malam..... Rasa nak pegi and tonton the show balik.. n aritu all my hostel dekat dgn mrt, takpayah nak naik teksi...

    Follow me at www.mytravellicious.com

    ReplyDelete
  2. Hehe en Fadli..Saya pun tak pasti... Splendid of China sy tulis Magnificent China...Terimakasih atas pembetulan...

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK