Thursday, September 30, 2010

TTS CHIANGMAI-USIM

 

 

 

 
Posted by Picasa
Malam 27hb Sept 2010 tu hujan lebat jadi aku pandu kereta sahaja ke Nilai untuk perbincangan,(mat-mat motor panggil TTS)ekspidisi ke Chiangmai..TTS diadakan di Restoran Adam berdekatan dengan USIM..pemiliknya En SM Khaidir,salah sorang peserta ekspidisi. Aku tengok restoran ni penuh sesak dengan student..pergh..

TTS berkisar tentang jadual perjalanan, bajet serta keperluan peralatan berekspidisi..sambil-sambil tu pekena teh tarik atau minuman lain ikut selera tekak masing-masing..sebab tu dipanggil TTS-Teh Tarik Session..Malam tu kitorang dihidangkan dengan juadah enak-enak.. Almaklumlah jadi tetamu Tauke Restoran.. Laluan ekspidisi adalah berpandukan kepada nasihat Sdr Azman BMW GS1200 yang telah ride ke sana tetapi akan disesuaikan dengan jadual kami..Jarak perjalanan pergi dan balik dijangka melebihi 5000km.. Kami pula tiada pengalaman ride melepasi Bangkok...

Peserta ekspidisi yang dijangka turut serta adalah

En SM Khaidir berserta isteri-Honda Goldwing 1800
AR Mastor Kawasaki ZZR1100
Dr Ikhwan Kawasaki GTR1400
En Rosli Bangi Yamaha FJR1300
En Khidir Kawasaki Versys
En Sidan Kawasaki Versys
En Rosli BMW RT1200
Aku BMW RT1200
En Mahadi BMW RT1200

Final peserta akan diketahui semasa ride sebenar pada 13hb Oktober 2010 depan.Yealah..manalah tahu.. kita hanya merancang Allah tentukan.. Semua akan berkumpul di Restoran Jejantas Sg Buloh pada pukul 2 ptg,untuk taklimat sebelum bergerak..

Berdasarkan pengalaman riders lain anggaran kos ekspidisi seorang adalah seperti berikut..

Minyak motor-RM1000
Makan- RM500-RM1000
Penginapan selama 9 malam-RM500-RM1000
Lain-lain perbelanjaan seperti sovenior dll-ikut poket masing-masing..

Kalau masing-masing setuju aku cadangkan duduk rumah tumpangan sahaja..duduk pula boleh kongsi ..melainkan yang ada isteri..lagipun penginapan untuk tidur semalaman, sebelum esok pagi-pagi lagi akan sambung ride..Badan penat ni kalau dapat tidur depan tangga pun nyenyak..kalau mahu lagi syok.. tidur dalam khemah..amacam? Makan pun ala kadar..perbelanjaan seperti minyak tu memang di luar kawalan kita..
Perbelanjaan yang boleh dikawal..kita kawal.. jadi tidak le serik berekspidisi lagi dimasa akan datang..

Semoga apa yang dirancang menjadi kenyataan. Selamat Pergi dan Kembali..

Wednesday, September 29, 2010

LAGI TREK BTPUTERI

OFFROAD TREK BTPUTERI

 
Posted by Picasa
26 Okt 2010 adalah hari pertama aku berbasikal off road..trek pertama aku adalah di ladang kelapa sawit bersebelahan Bdr Tasik Puteri..

Plan asal adalah nak masuk trek Bandar S.Buaya., tapi kawan aku Kasren bagitau geng dia ramai yang masih mood raya..

Plan kedua aku ajak kawan, Acong untuk berkayuh ke Berjuntai-Bt Arang- B.Tasik Puteri, tapi harap-harap haritu boleh kayuh offroad.. Pagi lagi aku sudah berkayuh ke rumah Acong, 8 pagi kitorang mula bergerak ke BTP..mana tahu terserempak cyclist lain di sana..sah jumpa dengan 5 cyclist bbtp semasa sarapan pagi di kedai mamak, tanpa segan silu kami join geng ni..nama pun pelik juga..Boboi,Ciku,Chai,langgak dan sorang lagi Hashim.

Lepas sarapan mula menuju ke trek...sampai saja dah kena turun cerun curam..budak-budak lain lepas lah..aku tersungkur..aduuh..!sakit kangkang siut,bercalar lengan dan kaki aku....korang tau ajelah nama pun ladang..penuh duri pelepah kelapa..mula je dua kali aku tersembam..Lepas tu baru bebudak ni bagi tips..Paling penting kena kontrol postur badan, punggung kena angkat..punggung kena tolak belakang supaya berat diagihkan ke belakang..brake kena kontrol..banyakkan guna brake belakang..selepas dari ini aku dah mula seronok.. dah boleh kayuh turun dan naik cerun..walaupun kekadang aku tolak je basikal..tak laraat..MTB Mari Tolak Basikal ha.ha almaklumlah novice.. sebelum keluar trek 2 kali lagi aku terbongkang..mujur aku pakai lengan panjang..

Apa-apahal pun aku enjoy..hari tu saja kami dah cover 20km on road dan 15 km off road..untuk novice seperti aku kira pencapaian lah juga..he. he..minggu depan nak masuk trek lagi..!

Tuesday, September 28, 2010

LANGGAR KE TAK LANGGAR

 
 
Posted by Picasa
Walaupun peristiwa tu sudah lebih 3 bulan berlalu, tapi kesannya masih terasa. Kesan parut di siku, lutut dan ibu jari masih jelas..Skuter aku pun masih berbekas kesan terjatuh..Signal kiri patah, mahu tukar, harga lebih rm300. apa barang ..mahaal..! jadi aku bawa ke bengkel Mail di Batu 16 Rawang, suruh dia modify pasang ribet.. Sudah lebih 3 bulan ok je..Inilah risiko bermotor. Magrib tu aku mahu ke masjid, tetiba kucing melintas pulakk..! aku pun apa lagi sentap brake .. aargh tersungkurlah aku..lain tak fikir dahh.,segera perbetul kain pelikat dulu.. macam mahu pitamm...Budak-budak balik main bola tolong bangunkan aku dan motor..

Lepas peristiwa tu aku bertekad apa saja binatang melintas depan aku, akan aku langgar..Dua pilihan, Aku atau Dia..Tapi binatang kecil lah..kalau lembu tetiba melintas..apa nak buaat..Aku pasrah ..

Kepada riders lain berhati-hati bawa motor ok..

Monday, September 27, 2010

JANGANLAH SOMBONG PADA KAMI...

 

 

 
Posted by Picasa
Memang benar..jangan sombong pada kami....Semasa di jalan raya aku cukup hangin kepada kenderaan dibelakang aku yang beri high beam..terutamanya semasa aku ride skuter..sabar lah sikit, aku pun nak potong kenderaan lain, lepas tu aku akan beri laluan la...pada hari Jumaat 24hb Okt lepas ada sebiji bmw 5 series sibuk mencucuh sambil flash high beam suruh aku ketepi..ok''ok aku akan beri laluan.. bukan ke aku sedang memintas kenderaan ni..Aku nak tengok sejauh mana dia boleh tinggalkan walaupun aku hanya bersekuter..jangan salah faham bukan aku nak berlumba,,aku tetap dengan kelajuan aku 120km/jam sahaja. Seperti diduga dia tak kemana pun.. bila kenderaan banyak dihadapan pasti korang tersangkut tetapi tidak kami..masa nilah aku ambil peluang memintas lalu ride depan dia sekejap sebelum mencelah tinggalkan asap bersamanya..ha.ha.Kepada yang berkenderaan besar usah pandang kami dengan sebelah mata..

GATHERING EX SMSM84

 

 

 
Posted by Picasa
Pagi hantar anak ke KLIA balik sambung belajar di Alexandria, Mesir, pukul 12 hadiri jemputan kahwin anak jiran setaman..pukul 1.00 aku berdesup ke Ayer keroh Melaka dan sampai di Hotel Sri Malaysia 2.30 ptg.. baru 3 kawan yang dah sampai..Hasni,Ratinah dan Fazli..Hingga ke sudah tak sampai 15 orang yang hadir..kekawan lain beraya lagi kot..selain dari 3 orang di atas nama lain adalah Izam,Haslinda,Shahdan,Mustafa,Zulkifli, Azman,Anuar Dom dan Muzalmah..bersembang sakan sehingga dimaklumkan bahwa cafe launge akan ditutup untuk persediaan dinner..jadi kami bertandang ke rumah zaleha mohd nor..bersembang sehingga menghampiri magrib..aku kena beredar sebab nak ride malam kurang selesa sebab silau..

Syabas untuk saudara Hasni atas usaha beliau secara solo menjayakan pogram ini, Kepada kawan yang hadir lain syabas kerana tanpa sokongan kita akan hambar lah majlis..kepada yang tidak berkesempatan hadir mohon hadirlah pada pogram akan datang..diharap pertemuan akan datang akan lebih meriah..pogram seperti ini perlu disokong untuk mengeratkan silaturahim selain mewujudkan rangkaian kerjasama sesama kita..

Saturday, September 25, 2010

KAYUH JOMM KAYUH

 

 

 
Posted by Picasa
Hari raya kedua kami telah berkayuh ikut jalan belakang dari Country Homes Rawang melalui kawasan lombong tembus ke kilang Yamaha Tan Chong di Persimpangan Sg Buaya. Sambung terus ke Pekan Rawang pekena tose dan bergelas gelas air..betul-betul kering tekaak..Sembang-sembang.., patah balik jalan yang sama..Pertama kali berkayuh selepas sambar basikal baru, memang sengal lutut.. peha..semualah..Laluan adalah kombinasi off dan on road..Check mileage tripmeter basikal kawan aku Acong.. peergh 46km dah cover..patutlah nak terjelir lidah..

RIDING GEARS

 

 

 
Posted by Picasa


Nak kata tidak dijaga, aku jaga ..tp mungkin sudah tiba masa, terpaksalah beli yang baru..tapi demi keselamatan kenalah juga perabih.. glove kulit ni RM40 ringgit. Murah tapi ori.. sebab beli jenama biasa-biasa..Aku yakin kalu berjenama alpinestar ke atau jenama terkenal lain harganya mesti tidak kurang seratus lima puluh..lebih mau..Masa ride skuter dan basikal,boleh lah aku guna glove ni..

Pouch ori ni RM80, sticker BMW aku beli rm12..aku jahit sendiri ..kalau cari pouch original logo BMW mau 4,5 ratus....aargh apasal mau buang duit..

Mula-mula cuba saiz 36,saiz pinggang aku..langsung tak masuk..brader Pakistan tu bagitau pinggang seluar biasa mesti up 2 inci lagi..cuba seluar Cordura size 38..muat tapi sikit kecik,tak padan dengan jaket aku yang sikit besar.. jadi cari size 40..panjang ok ,kedudukan pad lutut ok, cuma pinggang ada sikit besar,sudah tambah extra butang pun masih longgaNr.. jadi aku hantar modify di Pertama Kompleks..terbang rm 35.

Jaket pulak bahagian siku kiri ..hangus tergesel exzos panas masa pam tayar, jadi buat padding kulit siku baru kiri dan kanan..hangus rm45..Mujur aku check 2,3 kedai..Kedai di Campball tu aku nak beli material dan jahit sendiri pun harga dah rm40..Tau-tau jelah kalu buat sendiri..mesti serebeh punya.. Aku puas hatilah buat dengan wak tu..

Friday, September 24, 2010

KITA BERSAUDARA

 
 
 
 
Posted by Picasa


24 hb Okt 2010, balik dari site Nilai,lalu jalan pintas Salak Tinggi-Putrajaya-Elite..Hujan sangat lebat, jalan sesak ,mujur aku naik skuter..boleh lalu celah-celah kenderaan.,berhampiran Selangor Science Park, dua biji motor berhenti dilorong kecemasan..satu kapchai dan satu lagi EX9 macam aku punya..Aku tanyalah kenapa..mamat tu bgtau skuter dia tetiba padam..Bila check hose minyak mungkin tercabut..Ini lorong kecemasan..bahaya..! Di kawasan inilah adik aku eksiden patah kaki 2 bulan lepas..Dia pulak kejar Flight pukul 7,bermakna ada sejam lagi..Sebab aku tidak biasa menolak motor, kami bertukar motor, mamat ni ride sambil tolak skuter yang aku naik tu..guna kaki..hampir 3km jugalah sebelum dapat parking motor di Esso RNR Dengkil..Dia perkenalkan diri Lan Matrix dari Gombak.

Masa suntuk, sembang panjang pun tak sempat..terus bonceng aku ke Terminal LCCT kejar flight ke Kuching. Sampai LCCT 6.45..Terimakasih kepada Mamat kapchai kerana tolong escort sepanjang perjalanan ke R n R Dengkil..Betullah..ikatan persaudaraan tetiba terbit walaupun tak kenal sebab sama-sama naik motor..Sejenama pulak tu..Yea..ya kita adalah bersaudara..

Thursday, September 23, 2010

AKU DAN BASIKAL


Pada 8hb September 2010,sehari sebelum raya..aku telah menyambar sebiji Mountain Bike (MTB). Kira basikal rayalah ni..Basikal yang aku beli sebelum ni, bukan tidak boleh kayuh, cuma diorang cakap kurang sesuai untuk join mtb tegar lain, kecuali hati betul-betul cekal menahan kutukan geng-geng nih..Aku sudah cukup masak dengan perangai orang yang taksub dengan sesuatu perkara ni..Boleh dikatakan semua lebih kurang serupa je..yang kaki pancing dengan cara dia, kaki motor ikut style dia..manakala mat-mat kereta pun adalah caranya.. tak usah layan lebih-lebih sangat..

Berhari-hari belek iklan dalam internet 'bike buy and sell', mudah.com disamping buat panggilan talifon ke rakan rakan yang telah berkayuh basikal ni.., pada hari khamis tu aku bawak lah kawan aku Acong ni(nama betul dia Ghazali, dia pun tidak pulak bagi jawapan tepat macamana kekawan boleh panggil acong). Empat buah kedai basikal kitorang pergi di kawasan PJ dan dan Sri Hartamas..Hendak pilih pun sikit punya susah.. Kalau nak ikut bajet aku asal bawah seribu setengah memang nak angkat fork basikal pun tidak cukup .pperghh..Mahal wei..Dalam hujan tu, kami redah juga dari kedai ke kedai..

Tapi memang dah pasang niat nak beli mtb, maka di kedai Sri hartamas tulah aku sambar sebiji MTB kaler merah..Acong ni memang kaki kayuh basikal, sudah lebih lapan tahun dia berkayuh dan kawan-kawan dia ramai cyclist malaysia, jadi korang dapat agak lah selera dia ni..Basikal dia je sudah perabih dekat 20k..tetapi menurut dia berbaloi sebab sudah jadi champion 2 kali di Singapura dan 3 kali di Malaysia..(psst bukan dia yang bawak tapi kawan dia pinjam..), kira sudah pulang modallah dengan hadiah yang diperolehi..tapi aku bukan mahu jadi pro..cuma berkayuh sihatkan badan disamping tak maulah diorang gelakkan aku masa join diorang nt..jadi harga basikal aku kira yang patut-patut jelah..

Biasanya orang upgrading, tapi aku terbalik lah.. downgrading, dari kereta turun motosikal turun lagi basikal..hee..he..jadi kekawan diluar sana yang mahu join kami berkayuhh..jomlah..

HORMATILAH SIKERDIL


Ini lagi fe'el pengguna kenderaan besar yang aku menyampah..Macam syok pulak korang buli kita yea..Bukannya tidak tahu atau tidak nampak kami bawak motor atau basikal.Berilah sedikit ruang dan perlahan sikitlah semasa memintas..Ini tidak..semacam saja korang potong,,sampai bergegar motor/basikal kami..Bila musim hujan lagilah..dimana ada lopak berair lagi syok korang menguyupkan kami..

Pagi tadi masa aku kayuh basikal turun jalan curam..sampai simpang,selamba je budak sekolah perempuan bawa kereta pintas aku dari belakang dan terus belok kiri masuk simpang depan aku..Nasib baik aku tidak terbongkang sebab sempat tarik brek..Aku pulak berpelikat waktu tu, almaklumlah balik dari masjid..Bayangkan kalu brek aku masa tu tidak berfungsi. Guna brek kaki pada tayar le nampaknya..Hei korang hormatilah kami si kerdil ni..

Jadi kepada riders semua, aku rasa tips yang aku dapat dari riders berpengalaman ini sangat berguna..Kalau ride motosikal..Motor kenalah tip top..servis mesti berkala, kalau motor underpower bahaya..susah mahu memintas kenderaan lain..biar kita yang tentukan laluan kita dan cari posisi selamat. Kalu motor power pulak jangan main cilok-cilok.. ini laagi bahaya..ha.ha.

Kalau kayuh basikal..aargh ada sesiapa mahu perturunkan ilmu..?

MALANG TAK BERBAU




Pada 23hb Sept 2010 dalam perjalan balik dari site Kajang, selepas Plaza tol Kajang kemalangan berlaku, sebuah kembara terbabas dalam longkang.Alamak gambar Kembara tak jelas pulak dalam longkang tuu..Shot tergesa-gesa.. Aku tidak pasti status pemandu dan penumpang..keadaan jalan basah ,sebab baru saja hujan lebat ..langit masih gelap jadi cepat-cepat aku beredar dari tempat kejadian..khuatir kuyup di tengah jalan..maklumlah mahu ride jauh ke Rawang..

Sebelum ini kejadian yang aku sempat abadikan dalam kamera phone aku lagi dahsyat,tetapi pemandu seorang apik (yang berpayung biru putih) tidak mengalami kecederaan walaupun Iswaranya terbalik tayar atas. Kejadian yang berlaku di LPT amat menghairankan aku..menurut apik itu dia memandu dalam 90km/jam sahaja...cuaca baik..jalan tiadalah beralun sangat..tapi melihat keadaan kenderaan yang terbongkang tu..macam susah nak percaya kenyataan apik nih..Lu biar betul pik..

Kepada pemandu dan riders berhati-hatilah membawa kenderaan..

Nikmatnya Bermotosikal



Pagi jam, petang jam..jalan biasa jam. masuk ikut highway pun kekadang jam..nak bayar duit tol pun jam..!, keluar tol pun jam..hai..bayangkanlah pertambahan kenderaan negara setahun melebihi 400000 buah..jadi macamanalah tak jam sebab jalan yang diguna jalan yang itulah jugak..korang naik ferari ke, lamborghini ke atau apa ajelah kereta yang laju-laju..masa jalan sesak selamba sahaja kitorang pintas korang..jadi inilah nikmatnya bermotosikal..

Bawa kereta memang syok sebab selesa dalam aircon..tetapi sudah lah lambat, kena bayar tol pulak..kalau berurusan seharian di sekitar kl kalau tidak ada rm30 untuk tol janganlah mengada-ngada bawak kereta..itu tidak masuk duit minyak.,yang sakit hati kalau lalu highway di sekitar kl sekejap-kejap berhenti..sebab? bayar tol lah.,sampai naik rosak power window..kalau guna lorong smart tag atau t n g masa waktu puncak pun 2 x 5..jam....Hendak bagi duit sekolah anak sikit punya berkira, membeli barang dapor sikit punya bajet..apa lagi hendak belanja kawan..tetapi tol dan minyak punya pasal kita amat bermurah hati..inilah nikmatnya bermotosikal

Sekarang ni mana ada yang free, semua berlumba lumba nak kenakan caj pada orang ramai..sudahlah nak cari tempat parking susah,yang ada pulak cekik darah, caj lebih tinggi mengalahkan caj tol..silap letak tepi jalan kena saman, blocking kenderaan orang, kena maki.. kena horn..lagi naya kena tunda PBT..jadi inilah nikmatnya bermotosikal.

Orang cakap naik motosikal panas..ya memang tidak dinafikan.,tetapi dengan lengkap berjaket tak payah nak pergi sauna..dapat original sauna..berpeluh sakan,terbakar lemak..insyaallah badan sihat..inilah nikmatnya bermotosikal..

Naik motosikal musim hujan badan lencun..jadi apa masalah?..sebab mamat yag lencun terlupa bawa baju hujan barangkali..lagi hujan lebat..lagi sesak jalan..bulan puasa baru ni berapa ramai yang berbuka dalam kereta..tetapi kami yang naik motosikal boleh dongak tadah air hujan untuk berbuka puasa..he he. inilah nikmatnya bermotosikal..

Sebenarnya banyak lagi nikmat bermotosikal ini yang boleh disenaraikan.,cukup dululah untuk kali ini..Jadi sesiapa yang belum merasai nikmat bermotosikal ini jomlah sambar motor..ha.ha.

Wednesday, September 22, 2010

Mana Silapnya



Sana sampah,sini sampah. Kenapa agaknya manusia hilang pertimbangan. Bukan kah ingin yang bersih itu fitrah..? tapi nampaknya kita hipokrit,ramai yang masih berfikiran songsang..Perhatikanlah di mana- mana, fikiran songsang ini bagaikan dimiliki merentasi darjat..baik yang muda, tua, miskin,kaya..buang sampah tanpa rasa bersalah. Tapi yang anehnya bila bala menimpa seperti banjir, maka mulalah masing-masing menunding jari..Nampak macam aneh bukan, tetapi itulah hakikatnya. Sikap tidak apa' menguasai diri..alah buang sampah sikit je..tidak memberi kesan pun kalau hanya sepotong puntung rokok..Bermula dari sepotong inilah pemandangan buruk menghiasi hampir di setiap persimpangan lampu isyarat..Pembersih jalan pun berfikiran tidak apa, bukan disapu dan dikumpul..sebaliknya disapu terus ke dalam longkang..nah ambik kau.. jadi kepada riders yang merokok, harap dapatlah ubah sikap..lepas korang hisap tu puntung padam dan simpan dulu dlm poket..kerja simple je,jgn kerana segelintir terlibat, riders berhemah lain turut terpalit makian orang ramai..Happy riding..

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK