Thursday, November 27, 2014

Hartanah Lelong...

Membeli rumah baru memang mahal. Ada alternatif beli rumah lebih murah dari harga pasaran. Rumah Lelong..Cuma kena set target berapa nilai rumah yang mau dibida. Ini penting untuk mengetahui kos keseluruhan memiliki hartanah tersebut setelah mengambil kira kos untuk membaik pulih  sehingga boleh diduduki. Kena tau  juga jumlah kos-kos tersembunyi seperti caj penyelenggaraan, cukai pintu dsb. Kekadang kos ini perlu ditanggung oleh pembeli..dan kekadang ditanggung sepenuhnya oleh pelelong.,Kena rujuk terma dan syarat diborang lelong.

Selalu juga terjadi harga lelong menjadi lebih mahal dari harga pasaran apabila ramai yang mengingini hartanah tersebut. Mungkin berbaloi sekiranya hartanah tersebut  dibeli untuk kegunaan sendiri tapi aku berpendapat  kurang berbaloi jika hartanah dibeli sebagai pelaburan..Elok saja menunggu peluang yang lain...Dalam kes hartanah lelong peluang datang banyak kali...Masalah lain dalam membeli hartanah lelong adalah pembiayaan... Tempoh masa 3 bulan diberi untuk mendapatkan pembiayaan.. Berbanding rumah yang dibeli dari pemaju, yang kekadang pembeli hanya perlu menyediakan wang pendahuluan 10 peratus dari harga hartanah, dalam kes hartanah lelong keistimewaan ini sukar diperolehi.  Pendek kata kena ada duitlah jika ingin membeli hartanah lelong...Walaupun pelaburannya besar tapi jika kena gaya, nilai yang diperolehi adalah sangat berbaloi...

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK