Saturday, January 11, 2020

Jom Sihat Jasmani dan Rohani...

  
Salam riadah Ahad 12hb Jan 2020

Hujung minggu ramai pengunjung beriadah ditaman taman rekreasi. Penulis perhati kesedaran beriadah untuk menambahbaik kesihatan jasmani makin meningkat, cuma kesihatan rohani dalam menjaga kebersihan  alam sekitar masih sangat lemah. 

Sungguh, penulis tak boleh hadam dengan sikap orang yang  langsung tak peka dengan kebersihan alam sekitar. Geram tak terkata sehingga jika boleh ingin sangat menebok tengkorak kepala golongan ni nak tengok otak mereka. Mana tau  otak dah takda disitu.  Melantak pandai, habis madu sepah dibuang. Bekas makanan dibuang merata., begitu juga dengan kotak-kotak rokok dll., padahal tong sampah ada saja tersedia. 

Penulis sangat setuju jika karong-karong plastik diharamkan. Sekarang ada  trend yang pelik, jika direstoran,   ramai pengunjung meminta minuman dalam plastik ikat tepi dan di letak dalam mangkok. Kenapa tak saja minum dalam gelas dan habiskan minum disitu.
Jika kawasan taman yang turut dihadiri kanak kanak, si  dewasa tidak menunjukkan tauladan yang baik, sikap ini akan jadi ikutan anak anak. Maka akan lahir lah masyarakat pengotor.

Tin minuman keras bersepah sepah...Itu belum lagi bekas minuman keras dari botol. Malam hujung minggu ramai yang berseronok,konon  konon 'happy hour'. Tapi perangai mengalahkan setan.

Selain botol minuman plastik, kotak rokok, karong plastik ikat tepi, tin dan botol minuman keras antara sampah  yang banyak penulis kutip.Tasik tak besar...sekali pusing penulis dapat banyak ni. Dah buat 3 kali pusing sampah yang dikutip macam tak habis habis. Begitulah teruknya kesedaran sivik dikalangan orang ramai.

Jomlah berubah.Perubahan bermula dari diri kita.

3 comments:

 1. Bilalah sikap masyarakat kita nak berubah

  ReplyDelete
 2. yealah wak, kempen kebersihan kena berterusan, semua pihak kena terlibat

  ReplyDelete
 3. mari gabung bersama kami di Aj0QQ*c0M
  BONUS CASHBACK 0.3% setiap senin
  BONUS REFERAL 20% seumur hidup.

  ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK