Alternatif mengurangkan kebergantungan 100 peratus kepada makanan komersil adalah dengan mencampurkan makanan buatan sendiri dari bahan yang boleh diperolehi dipersekitaran.
Hampas kelapa yang diperolehi dari pasar awam, diproses dan diperam dengan pencerna organik untuk meningkatkan kualiti hampas.
Yang ini memang penulis tak menyangka langsung. Batang pisang hutan dan daunnya rupanya turut disukai oleh ayam. Perkongsian penternak di Utube segera dimanfaatkan. Batang pisang, pelepah dan daun diperam dan dicampurkan dengan dedak untuk meningkatkan kualiti makanan.
Paling tak disangka umbut pisang hutan berpelepah putih turut enak dimasak gulai. Bahagian umbut muda kita manfaatkan manakala bahagian lain diberikan kepada ayam.
Setelah mencubanya rasa menyesal, banyak pokok pisang hutan yang dicantas begitu saja sebelum ini.
Gulai batang pisang sangat popular di utara tanahair.
Jom jom buat gulai batang pisang lagi..hehe
Cuba tanam pokok ketum ayam.
ReplyDeleteMakanan alternatif yang kaya protien dan rendah lemak.
Memang nak pelbagaikan sumber protin ayam. Sedang mencari benihnya wak..
ReplyDelete