Setakat untuk berteduh, tak lama lagi siap..berbaki rangka bumbung dan bumbung, maka siaplah..tapi teringin juga berhias untuk sempurna, jadi akan mengambil masa lama..
Tiada apa pun yang ingin dikejar..aktiviti pagi dimulakan dengan rutin kebun, sesudah itu menyambung menyiapkan pondok.
Kerja kebun memang sentiasa ada..
Pukul 12 stop...masa untuk berlibur pula..
Sebelum pondok siap tetap boleh berbaring di bawah pondok beralaskan tikar, tempat teduh dari sinar matahari dan berangin, untuk tambah berangin gunakan kipas bateri ..fuh sedap lena ..
Ruangan bawah pondok ini mungkin nanti akan dijadikan ruangan tambahan berbaring, kepingan lantai simen pun ada sekeping lagi..kotlah ada teman yang ingin bertandang ke kebun boleh berbaring disitu..Ruangan kecil tetap boleh dimanfaatkan sebaiknya..
Nanti akan buat pangkin untuk masak masak ringkas, untuk mudah bawa bekalan nasi dari rumah..lauk pauk seperti goreng telur maupun ikan boleh masak di kebun menggunakan peralatan memasak camping..baru sedap makan panas- panas. Bila ada aktiviti menarik kita akan rajin datang ke kebun.
Pondok baru hanya beberapa meter dari tong air milik jiran, lama kebun jiran terbiar jadi dah minta izin memanfaatkan air takungan. Takda isu jika ingin membersih diri dan berwuduk.
Dah siap pondok sepenuhnya nanti tak perlu lagi bergegas balik.., dulu biarpun ada pondok tapi mati kutu sebab tiada line telefon, sekarang talian penuh sebab menara telekomunikasi telah berfungsi sepenuhnya..
Tambah selesa bila tandas beserta tangki air simpanan tambahan akan dibina pula..tangki dan mangkuk tandas telah lama dibawa ke tapak..
Tak rugi jadi orang tani...Kerja main main tapi insyallah tetap ada hasil...
Jomlh berkebun..
Alhamdulillah
ReplyDeleteSikit2 lama2 jadi bukit
Wah bestnya camping atas bukit. Tenguk rangka dan perancangan pun dah teruja apa lagi bila dah siap nanti.
ReplyDelete