Monday, January 20, 2014

Kalaulah masa boleh diundurkan ke belakang...
Sabtu 18hb Januari 2014, kami sukarelawan seramai 18 orang SAMURA 84 bertemu di Sekolah Menengah Sains Muar, Johor.  Kini Sekolah Berprestasi Tinggi yang telah kami tinggalkan selama hampir 30 tahun. Tujuan pertemuan  adalah untuk membincangkan perjumpaan semula bekas pelajar batch pertama SPM  tahun 1984 yang dijadualkan pada bulan Jun 2014 ini. 


Aku yakin ramai yang begitu teruja untuk bertemu semula rakan-rakan. 30 tahun bukan satu tempoh yang pendek. Jika diibaratkan anak yang baru lahir, dikala mencapai usia ini pastinya telah melalui pelbagai fasa kehidupan yang mematangkan diri. Ketahuilah bahwa bukan pelajar sahaja teruja untuk menjejakkan kaki kesana, bahkan pihak sekolah juga sangat mengalu-alukan kehadiran bekas-bekas pelajar, . Pihak mana yang tidak bangga jika ada bekas pelajar telah menempa nama dan mengharum nama sekolah diluar sana.

Menjejakkan kaki semula ke perkarangan sekolah setelah begitu lama ditinggalkan  mengimbau  pelbagai kenangan silam. Kehadiran kami disambut oleh wakil pihak sekolah Cikgu Razali yang kebetulan berusia lebihkurang sama umur  kami. Perkenalan singkat  tapi  mesra.  Persekitaran sekolah sungguh berbeza, Pepohon hijau mendamaikan  pemandangan.  Banyak blok-blok tambahan tersergam gagah. Aku ingat lagi dulu semasa kami mendaftar masuk, persekitaran sekolah belum siap sepenuhnya.. Jentera pembinaan masih kehulu ke hilir menyiapkan mana-mana yg tak siap. Kelengkapan pengajaran  juga serba kekurangan. Namun dalam serba kekurangan itulah para pendidik dan pelajar bertungkus lumus menempuhi alam persekolahan dan Alhamdulillah daripada 174 calon SPM, 162 pelajar memperoleh  pangkat pertama dan selebihnya pangkat ke 2.  Kira hebatlah pencapaian ketika itu. Dan menurut maklumat yang kami perolehi  hampir kesemua 174 pelajar kini menjadi  ’orang’..hehe 

Dulu nisbah pelajar lelaki dan perempuan hampir seimbang, namun kini bilangan pelajar lelaki seolah pupus . Menurut Cikgu Razali dalam sekelas 30 orang  hanya 6-7 orang saja pelajar lelaki. Patut pun 4 blok  asrama putera  kami dulu telah  ditukar menjadi  asrama puteri. . Asrama putera kini hanya tinggal dua blok sahaja. Phenomena pertukaran asrama ini berlaku dihampir kesemua sekolah berasrama .  Aku berpendapat kemasukan pelajar ke mana-mana pusat pengajian rendah atau tinggi perlu dikaji semula. Kemasukan  hanya bersandarkan keputusan peperiksaan ternyata memberi kelebihan kepada pelajar perempuan yang diketahui lebih tekun , teliti serta rajin. .Namun hakikatnya di alam perkerjaan , pekerja lelaki adalah lebih diperlukan oleh ramai majikan disebabkan fitrah wanita yang penuh keterbatasan.

Bersambung…No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK