Saturday, July 4, 2015

Jomlah berkebun...


Baca akhbar pagi ni antara berita yang dimuatkan daun sup naik harga lebih 500 persen...Jika dimuat naik di media sosial tentunya mengundang pelbagai komen. Antara faktor yang pasti disentuh tentunya GST..Gst lagi...Bila orang sudah benci...Dalam seribu kebaikan dengan satu keburukan..yang buruk akan dicanang kiri kanan, depan belakang...

Perubahan bermula dari diri sendiri.. sempena hujung minggu apa kata kita memanfaatkan sedikit ruang laman rumah yang ada.. .Jika kawasan lapang tak cukup boleh saja bertanam di pasu...Jangan beralasan.

Jika dalam hal sekecil ini pun kita memilih untuk mengeluh dan menyalahkan pihak lain kita patut mencermin  dan menyalahkan diri sendiri. Daripada menghabiskan tenaga menghentam pihak lain langkah mudah berikut boleh saja diambil untuk tanam pokok sup kegunaan sendiri...

1. Beli pasu murah tak sampai pun RM2

2. Cari tanah.. Kekadang banyak tanah bakar subur ditempat buangan sampah haram yang boleh dimanfaatkan. Jika beli pun sekampit murah tak sampai RM2.

3. Cucuk  lebihan batang pokok sup yang penah kita beli... Ada petua kata elok direndam dulu ...

4.. Jangan lupa dibaja dan disiram... Selebihnya bertawakallah..

Selain itu boleh saja bercucuk tanam dengan pelbagai tanaman yang boleh dimakan atau dijadikan halwa mata...



 Pokok ulam mengkudu


Pokok ulam 'sweet besel'...



 Pokok pokok yang boleh dimakan boleh disulam dengan bunga bungaan...Jadikan halwa mata hehe





Pandan , ulam kaduk...pokok kari..pokok kantan..


Daripada menghabiskan masa memanaskan tempat tidur lebih baik bermandi peluh... Badan sihat duit pun jimat. Nabi pun  dah pesan jangan tidur sesudah subuh, selepas asar dan sebelum isya... Pasti ada manfaatnya...


Kacang panjang , cili bendi, halia, kunyit...


Usaha ini perlu dijalankan dengan minat. Jika dilihat dari sudut berbaloi.memang kekadang tidak begitu berbaloi berbanding dengan usaha dan perbelanjaan, tapi harus dingat hasil yang diperolehi bukan sekadar dalam bentuk wang ringgit semata, Nilai keseronokan melihat hasil tanaman membesar juga manfaat badan sihat..yang ini memang tidak ternilai...

Jom jom kita berubah.. Mulakan dari diri sendiri.. Kita mampu menguhahnya...

3 comments:

  1. Wah, bestnye..memang kena komited, btw, nice idea..xdelah membazir kan..

    ReplyDelete
  2. Betol betol cik ayu... Buat sikit xper yg penting istiqamah

    ReplyDelete
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK