Monday, April 25, 2016

Jom Berkebun- Janda BaikBerpeluang berkunjung ke nurseri menanam pokok tin di Janda Baik...Barangkali kerana pokok tin masih baru di Malaysia, ramai yang berminat menanam..Di nurseri ini pokok-pokok tin dijual kepada orang ramai. Harga masih mahal. Mengikut spesis pokok yang dibeli.. harga beberapa batang pokok mencecah ribu ribuan juga... Pembeli diberi pilihan samada membawa balik terus pokok yang dibeli atau ditinggalkan di nurseri ini untuk penjagaan selanjutnya oleh pihak nurseri. Difahamkan bayaran RM20-RM30 sebulan dikenakan untuk setiap pokok  yang dijaga disini. Pembeli hanya sesekali melawat pokok dan memetik buah-buah yang ranum jika ada.
Bukan pokok tin saja dijual dinurseri ini..Pelbagai pokok bunga exotik turut ditanam..Antaranya pokok janggut jin...Yang ini bukan pokok exotik..bunga teratai...sedap juga menjamah biji muda...
Semangat datang berkobar-kobar setelah melawat nurseri...Supaya pokok-pokok subur..Ingin membuat baja organik sendiri...Dengan membuat sedikit rujukan di internet cara- cara membuat baja organik...Tak salah mencuba...menjadi ok .. tak menjadi pun tak mengapa...Kebetulan pokok jambu air sedang galak berbuah...Jambu air rosak begitu banyak ..Daun kering juga banyak...Sisa makanan domestik pun boleh dimanfaatkan...
Di lubang ini  sisa makanan domestik , buahan dan daun daun kering ditanam secara berlapis dengan meletakkan tanah disetiap lapisan...dan dibiarkan mereput secara semula jadi..Senang saja..

Sekarang di halaman  rumah  terdapat sebatang pokok tin sedang berbuah yang ditanam melalui keratan batang. Anak membawa benih sekembali dari pengajian dari Mesir dulu. .Rasanya boleh dikembang biak jika pokok membesar dan kekal sihat...Ini pula koleksi terbaru... Mahal beb sepokok RM80 Hinggit..2 spesis ini boleh dijadikan induk...Mana tahu  menjadi nanti... boleh lah diberikan kepada mereka yang berminat dengan sedikit bayaran...Upah menanam hehe..

Amacam...Jomlah berkebun...

No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK