Wednesday, September 21, 2016

Kembara Lombok Bali Day 1

Pertama kali ke Lombok. dan Bali..flight penuh..Ramai warga Lombok yang pulang ke kampung halaman sempena cuti Aidil Adha...Berkotak cenderhati yang dibawa.
.
Walaupun bercuti..persedian spm tidak dilupa...


Penduduk Lombok 80 persen adalah muslim..Pulau ini juga dikenali sebagai pulau seribu masjid kerana terdapat banyak masjid di situ. Pesantren juga banyak.

Bila sebut Lombok mesti ramai yang teringat kesah pemuda Lombok melarikan anak gadis untuk di ajak berkahwin di negara asal. Rupa-rupanya ini adalah tradisi  dahulu penduduk tempatan yang menjadi kebanggaan..Bezanya kawin lari di sana sesudah kedua keluarga bersetuju dengan pasangan masing masing...gadis akan dibawa lari ke rumah keluarga lelaki tanpa pengetahuan keluarga perempuan...Setelah tiba hari pernikahan barulah dimaklumkan kepada keluarga  perempuan yang akan dibalas dengan kunjungan. Tak pasti pulak berapa lama tempoh gadis itu disembunyikan...Walaupun disembunyikan batas-batas pergaulan tetap dipelihara kerana pasangan dibawah pengawasan keluarga lelaki...Beginilah menurut cerita pemandu kereta kami..

Flight 3 jam Kuala Lumpur - Mataram. Tiba dan bermalam di Mataram. Sejak terdapat penerbangan tambang murah ramai rakyat Malaysia ke sana. Destinasi utama adalah mendaki Gunung Rinjani..gunung berapi yang masih aktif..kali terakhir anak gunung  meletus adalah pada Jun 2016.Perancangan asal..kami akan menghabiskan masa 8 hari di Lombok. Tempoh yang sangat panjang untuk hanya melawat sebuah pulau..Anak memasukkan aktiviti mendaki Gunung Rinjani .. Gunung dengan ketinggian lebih 3000m. .Memandangkan agak kurang sesuai untuk kami yang berumur selain tiada persiapan rapi..,ubah perancangan dengan melawat Bali juga..3H2M Bali dan selebihnya di Lombok. Untuk mengoptimumkan masa lawatan..kami memilih ke Bali dulu..Ke Bali dengan menaiki feri.Keesokan hari bertolak ke Bali. .Tambang dlm 40 ribu rupiah atau 12 ringgit. Tempoh pelayaran selama 4 jam.
Sementara kenderaan memenuhi deck kenderaan...Penjaja..pengamen berjual...rimas bila  mereka asyik memujuk supaya membeli. Ramai juga mat salleh yang turut ke Bali..Mereka menghabiskan masa di Lombok  samada bersantai di pantai atau mendaki gunung .Melihat kepada buku yang dibaca Bali dan Lombok di pakej kan  dalam satu  lawatan ...Kelihatan masih muda .Kebanyakan tak kira lelaki maupun perempuan hanya berselipar dan berseluar pendek bersama backpack...Menghampiri  Pulau Bali..Pondok- pondok senget  berbumbung usang di tepi pantai mula mencuri tumpuan.. Berlabuh dan melihat deretan gerai- gerai usang di kawasan jeti...Selama  ini digambarkan Bali cantik kemas dan bersih ...Menelusuri laluan dari jeti ke Kota Denpasar ..Segera merubah persepsi ..Rupanya sama saja keadaannya sebagaimana daerah lain di Indonesia...

Add caption
Tau apa yang tertulis didinding kargo... Suami yang hensem adalah pemandu truk...hehe


Penduduk Bali lebih 80 peratus beragama hindu..Walaupun rupa saling tak tumpah rumpun melayu..Untuk mendapatkan makanan halal sedikit mencabar..Dengan adanya jurupandu pencarian sedikit mudah..Singgah makan malam..Ayam goreng Prambanan..Prambanan adalah nama satu tempat di Pulau Jawa.. Rasa masakan lebih kurang ayam penyet..Sesudah itu terus ke hotel penginapan..Persepsi yang tertanam lagi tersentap..Yea mungkin untuk disesuaikn dgn bajet yang kami minta... Keadaan rumah tumpangan teruk banget..

Esok bermulalah explorasi Bali...


No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK