Nampaknya sudah menjadi trend membuat kafe di ladang-ladang atau pun kebun-kebun tanaman. Makanan yang disajikan samada semua atau sebahagiannya berasaskan tanaman yang ditanam di kebun. Kafe dikebun tebu dah ada, di ladang strawberry, ladang teh, ladang nipah, ladang nenas, kebun kelapa dan terbaru yang kami pergi di kebun vanilla Temerloh.
Kafe Vanilla Temerloh, kedudukannya agak terpencil tapi kunjungan tetap ramai..Dah lama viral, cuma kami baru berkesempatan datang atas pelawaan rakan. Selalunya premis-premis yang pernah viral akan kekal relevan jika premis, mutu makanan dan servis sentiasa dijaga, jika tidak, pengunjung bertandang sekadar ingin mencuba dan itulah yang pertama dan terakhir.
Bagus kafe dibuat di kebun tanaman, setidaknya kita kenal pokok-pokok yang ditanam. Inilah pertama kali kami melihat pokok vanilla.
Tanaman dan kafe diusahakan anak muda usia awal 30an dengan kerjasama Jabatan Pertanian Malaysia.
Aiskrim, wafle, teh, kopi berperisa vanila, antara menu wajib yang terdapat disitu. Untuk lebih trendy keterampilan hidangan perlu dipertingkatkan..Kini banyak bekas-bekas makanan trendy murah dipasaran.
Di Vanilla cafe pun ada sajian ubi rebus. Hidangan ubi rebus nampaknya dah jadi trend di sana- sini.
Kami taklah membeli menu ubi rebus sebab ubi yang ditanam sendiri pun makan tak habis . Makan panas-panas cicah sambal tumis, hirup telur separuh masak kutip direban, sambil sembang pagi dengan rakan, fuh diam tak diam setengah periuk ubi, habiss...
Boleh buat homestay sekali
ReplyDelete