Bahagian Pertama boleh di baca DISINI
Air yang berkualiti memiliki
paling kurang 3 ciri utama
1. Beralkali
2. Mikro
kluster ataupun
3. Anti
oksidan
Air beralkali
Air beralkali memiliki ph lebih
dari pH7 membantu membekalkan mineral alkali untuk meneutralkan sisa toksik
dalam tisu maupun darah. Untuk
mengetahui samada air beralkali atau asidik uji dengan penguji pH. Jika air
berwarna kebiruan bermakna air beralkali..lebih gelap kebiruan/jingga lebih tinggi nilai alkali. Air berasidik
memberikan warna kekuningan/oren.
Mikro kluster
Air baik mempunyai kelompok susunan
molekul yang kecil. Berbanding air biasa yang memiliki lebih 20 molekul
sekelompok, air baik memiliki 5-6 molekul sahaja. Kelompok
yang sangat kecil ini mudah diserap
untuk tujuan penghidratan sel sel tubuh. Zat zat dan mineral mudah diagihkan dalam sistem tubuh.
Secara perbandingan., meminum air berkluster kecil air akan terus diserap oleh sel-sel
tubuh.. tidak seperti air biasa yang mempunyai kluster besar, kita akan terasa kembung perut atau terasa ingin membuang air kecil jika meminum dengan kuantiti yang lebih dari biasa.
Anti oksidan.
Sebagaimana besi atau buahan yang
mudah karat apabila terdedah dengan udara akibat proses pengoksidaan , sel-sel
tubuh juga mengalami pengoksidaan. Kulit yang berkedut, keterbatasan usus
menyerap zat dan mineral dsb adalah sebahagian tanda-tanda sel sel tubuh telah mengalami pengoksidaan..Untuk
mengurangkan/melambatkan proses pengoksidaan sel sel tubuh, kita perlu banyak memakan atau
meminum dengan bahan yang mempunyai
sifat anti oksidan.
Ujian mudah yang boleh dilakukan untuk
mengetahui ciri ini adalah dengan menitiskan cairan iodin ke dalam air. Jika
air kekal jernih bermakna air memiliki sifat sifat anti oksidan. Air tanpa anti
oksidan akan memberi warna kekuningan. Lagi pekat kekuningan lagi tinggi sifat
oksidannya dan sangat tak elok digunakan.
Pengamal kesihatan menyarankan memakan bahan makanan/minuman seperti teh hijau, minyak ikan kod dan pelbagai multi vitamin lain yang harganya boleh tahan mahal sebagai makanan tambahan anti oxidant. Untuk memperolehi bahan anti oksidan secara mudah dan murah minumlah air yang telah melalui proses pengionan…Air yang terus diambil dari punca memiliki sifat antioksidan dengan bacaan sehingga -400mV!
Air beralkali kini banyak dipasaran. Yang terbaik pastinya air zam zam. Air zam zam secara semulajadi memiliki ciri-ciri yang dinyatakan diatas. . Sebagaimana manusia yang memiliki jangkahayat, air juga memiliki jangkahayat.. lagi lama disimpan kualiti air turut akan menurun. Sifat-sifat anti oksidan paling mudah hilang apabila air lama disimpan. Air zam zam tidak terkecuali.
Air beralkali kini banyak dipasaran. Yang terbaik pastinya air zam zam. Air zam zam secara semulajadi memiliki ciri-ciri yang dinyatakan diatas. . Sebagaimana manusia yang memiliki jangkahayat, air juga memiliki jangkahayat.. lagi lama disimpan kualiti air turut akan menurun. Sifat-sifat anti oksidan paling mudah hilang apabila air lama disimpan. Air zam zam tidak terkecuali.
Harus difahami air beralkali
sahaja tidak semestinya air yang baik. Air beralkali yang banyak dipasaran
kekadang tidak memenuhi dua lagi ciri-ciri air yang baik. Untuk mendapatkan air
baik beralkali kini terdapat mesin ionizer
air yang mampu menghasilkan air yang memenuhi
kesemua ciri-ciri dinyatakan . Jika
tidak mampu mendapatkan air sebaik zam zam, memperolehi air yang telah melalui
proses pengionan dikira memadai. Sesetengah
orang menganggap pelaburan ionizer air
tersangat mahal. Jika dilihat dari sudut
‘angka’ memang benar harga ionizer
adalah mahal namun jika dilihat dari sudut ‘nilai’, harga itu tersangat rendah
berbanding manfaat yang diperolehi. Manfaat kesihatan yang bakal dinikmati
adalah sesuatu yang tidak ternilai.
Apa lagi kawan kawan jomlah memiliki ionizer air.. Pelaburan yang berbaloi.. Kita mampu mengubahnya.
Bahagian pertama artikel ini boleh dibaca DISINI
Nota. Jika tuan/puan ingin
mengetahui lanjut berhubung dengan ionizer air bolehlah berhubung dengan
penulis.