Sunday, September 6, 2015

Jom jom Berbasikal lagi...

6 September 2015

Semangat berbasikal ni pun sama seperti permainan yoyo. Ada ketika naik adakala turun...Banyak faktor yang mempengaruhi semangat..Diri sendiri, rakan, persekitaran dan lain lain, ..Dulu pantang hujung minggu semangat membuak- buak nak masuk off road...Kawan takda, seorang diri  pun jadi..Tapi sejak tersungkur., ermm, semangat terus menjunam .Masa semangat turun nasib baik basikal tak dijual.. Basikal dibiarkan tersadai  disudut rumah. Sampai lepek tayar takda angin..Rantai mula berkarat. Bila dijengok adooi..terasa sayang pulak.. Bukan murah membeli dulu.

Sekarang semangat dah datang balik...Cuma semangat nak offroad  belum pulih sepenuhnya. Main ringan ringan offroad sekitar taman je lah...




Tukar tiub dan tayar.. Sejak dibeli 3 tahun dulu ini pertama kali menukar tayar luar., Kira berbaloi lah..Tiub dalam selalulah...Peralatan lain nampaknya masih ok. Pomen basikal pun beritahu begitu..Tak rugi dulu membeli mendengar nasihat rakan yang kaki basikal. Pakej lengkap..Tidak terlalu high end, tidak terlalu low end.. Tengah-tengah...Kalau mengikut kepala sendiri dulu alamat asyik nak upgrade peralatan lah...Grup set tak sesuailah, rangka beratlah.. Fork keraslah..Pendek kata bila dah berkumpul dengan rakan-rakan  ada saja yang tak kena..



Brek pad pun dah tukar, minyak hidrolik brek pun dah tambah...Tarik sedikit brek dah rasa mencengkam..Hanya keseluruhan setting perlu diservis supaya keadaan tip top ...

Jomlah jom kita berbasikal lagi...Pulihkan semangatmu..

1 comment:

  1. Betul laa kang....berbasikal nie memang semangat bermusim. Bila berhenti mengayuh lepas puasa, sampai sekarang tak bergerak lagi basikal tu...sampai tayar pun tak der angin dah...

    ReplyDelete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK