Monday, January 30, 2017

Hutan Rekreasi Sg Tekala Hulu Langat


31hb Jan 2017...

Selalu dengar nama, tapi belum pernah berkunjung ke sana..Kesempatan menghantar anak ke kolej di Beranang, sekembali dari sana terus menyinggah di sini.Sebelum 9 pagi telah tiba di kawasan rekreasi. Pengunjung pun masih belum ramai ..Adalah 3 kelompok keluarga..Bayaran masuk RM1 untuk orang dewasa.


Melihat kepada fasiliti..ok..Laluan pejalan kaki ada. Bangku  tepi sungai disediakan..Wakaf banyak.


Tempat persalinan ada..Tandas pun ok boleh tahan bersih...


Dimaklumkan, kawasan rekreasi ini adalah sebahagian hutan simpan kekal kawasan tadahan air untuk Empangan Semenyih.


Untuk ke kawasan air terjun bertingkat perlu berjalan dalam 15-20 minit. Tingkat- tingkat air terjun tak begitu tinggi.Apabila  bermandi- manda, jangan leka. ...Perlu peka dengan tanda-tanda hari nak hujan. Papan amaran fenomena kepala air banyak didirikan sebagai peringatan kepada pengunjung..
Cuma dikesalkan tahap kesedaran sivik pengunjung masih sangat kurang.. Fesiliti cukup..kawasan cantik tapi sayang sesetengah pengunjung masih suka membuang sampah merata-rata. Ada  yang sedikit bagus, mengumpulkan sampah setempat.. Walaupun dikumpulkan setempat, tidak terfikirkah sampah- sampah ini akan diselelerakkan oleh monyet- monyet..Kita tak maulah kegembiraan  bertukar tragedi apabila pengunjung dijangkiti virus kencing tikus pula..

Elok diperkenalkan  deposit untuk setiap pengunjunng sebagai jaminan membawa keluar sampah untuk dikumpulkan dipusat pungutan sampah berpusat di pintu-pintu masuk/keluar . 


Kepada yang belum berkunjung ..Apalagi.. Jomlah kita ke sana...Jangan lupa..! Hargailah khazanah alam...

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK