Tuesday, July 30, 2019

Jom Bertanam Pokok Herba...


Kita amat bertuah kerana bumi Malaysia sangat subur. Kena caranya tanam apa pun boleh hidup dengan baik dengan penjagaan yang sangat minima...Pokok-pokok herba  elok ditanam di tanah-tanah lapang dipersekitaran rumah. Sekiranya disusun dengan baik ianya boleh menjadi sebahagian landskap disamping itu boleh dimanfaatkan hasil seperti daun, buah dll. Kita kena rajin menelaah untuk mengetahui kebaikan pokok-pokok herba yang ditanam.

Berikut beberapa pokok herba yang sangat mudah ditanam dan terdapat dipersekitaran rumah penulis...

1. Pokok mahkota dewa

-

Penulis pun baru tahu bahwa pucuk daun boleh dimakan begitu saja sebagai ulam..Buahnya memang diketahui sangat bermanfaat untk kebaikan kesihatan.


Buah tua yang kemerahan dihiris halus dan dikeringkan. Bijinya dibuang kerana beracun. 

Sesudah kering nanti boleh simpan dalam bekas dan diambil menurut kuantiti dikhendaki. Isi yang kering dicampur air, direbus sehingga mendidih, hasil rebusan kekuningan dibotolkan untuk disimpan dipeti sejuk...Boleh lah diminum setiap pagi.

Kebaikan rebusan air mahkota boleh dirujuk diinternet..

2. Pokok Kelor atau Munggai


Pokok ini menjadi kegemaran masyarakat India dan sangat senang tumbuh...Pokok boleh ditanam menggunakan keratan batang.


Pohon kelor/ munggai ini dulu tumbuh dengan hanya disandarkan benih batang ke pokok lain. Tak sangka hidup. Disebabkan kerap dipetik, tambahan benih pokok baru ditanam. Buah atau pucuk muda boleh dibuat sayur. Untuk lebih ringkas campur saja pucuk muda bersama telur dadar.

Disebabkan banyak manfaat kesihatan pokok ini dikategorikan sebagai superfood. Kini terdapat kapsul kesihatan daun pokok munggai.

3. Mengkudu


Pokok mengkudu  ditanam menggunakan biji atau keratan batang. Pucuk muda sering dijadikan ulaman. Jus mengkudu kini sudah dikomersilkan.

Jika kita boleh membuat sendiri kenapa perlu berhabis membeli..

4. Tenggek BurungPenulis  mengenali pohon ini apabila
 sering melihat kawan berjogging memetik pucuk daun ini yang banyak terdapat di kawasan berjogging..

Penulis pun mencabut pokok kecik dan menanamnya dikawasan lapang rumah..Alhamdulillah kesemua 6 pokok yang ditanam mula mengeluarkan tunas baru..

5.  KadukPepatah 'Kaduk naik junjung' yang memberi maksud pantang  diberi peluang maka berlebih-lebihan mengambil kesempatan untuk kepentingan diri sehingga menekan pihak yang memberi.

Menunjukkan pohok renek ini mudah tumbuh..Pucuk mudanya elok dimakan begitu sahaja aebagai ulaman.

6. Cekur/Kencur


Masyarakat jawa sangat meminati herba ini...Masakan lemak cili api jika dicampur dengan pokok ini akan memberi aroma dan rasa yang sangat unik.


Benih halia dan kunyit bakal mengeluarkan tunas tidak lama lagi di pasu-pasu bertanah yang disusun rapi.  

Jadi apa lagi...kita ringan-ringankan tulang dengan menanam pokok herba..Sangat banyak manfaatnya..


No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK