Tuesday, July 30, 2013

Aku Hangin Satu Badan...!

 Hati aku pedih. Pedih sangat. Isu remih yang dibangkitkan puak kiasu akan terus mendapat perhatian segera pihak pemerintah. Lagi bertambah pedih bila isu besar cuba dilontarkan oleh peribumi, pihak pemerintah seolah tidak ambil peduli. Apa lagi isyarat yang pihak pemerintah maukan..? Hampir 100 peratus, puak kiasu  membelakangkan pemerintah dalam PRU13 namun dengan sokongan peribumi kerajaan masih kekal memerintah.  Adakah isyarat ini masih tidak mencukupi.?  Adakah terlalu bebal sehingga memerlukan petunjuk lain. ...? Kenapa   masih perlu mendengar tuntutan puak kiasu ini ..? Lantakkan mereka...! Orang dah tak hingin kenapa masih terhegeh-hegeh menagih sokongan puak kiasu ..?  Kenapa hak yang menyokong pula seringkali dirobek...? Ketahuilah kebanyakan  peribumi yang menyokong kerajaan   bukan  100 peratus bersetuju dengan mereka, tapi terpaksa membuat pilihan. Antara dua keburukan, ramai  memilih yang  kurang memudaratkan.

Terbaru puak kiasu membantah tambahan masa mengajar subjek Bahasa Malaysia di SRJK. Mereka akan membuat roadshow seluruh negara mendapatkan tandatangan orangramai untuk diserahkan kepada pihak pemerintah..Dan aku pelik bila ada peribumi yang turut menurunkan tandatangan nanti...Aku menanti  keputusan kerajaan . Adakah meneruskan atau membuat pusingan U. Sepatutnya setelah lebih 55 tahun merdeka bukan isu remeh sebegini yang harus ditangani..Sangat tidak berbaloi. Aku berpendapat lebih baik ditukarkan terus SRJK kepada sistem aliran kebangsaan. SRJK ternyata kilang membiak ultra-ultra kiasu yang sangat tidak baik kepada negara.

Produk-produk sekolah manakah pasangan porno Alvin-Vivian..?. Namwee..? Pemfitnah terhadap SK Prestina.Sg Buloh dan terbaru klip video penghinaan mengaksikan lakonan berwuduk terhadap anjing?  Sudahlah perpaduan semakin goyah gara-gara sistem pendidikan  yang terlalu menjurus kepada sekolah berasaskan kaum, keadaan diburukkan lagi dengan akta-akta pencegahan yang semakin dilonggarkan. Kerana terlalu menuruti permintaan pembangkang yang diterajui oleh kiasu, Akta Hasutan bakal digantikan..ISA telah dihapuskan...Maka ramai yang mengambil kesempatan untuk mewujudkan sausana tidak harmoni sesama kaum. Puncanya..? kerajaan tidak tegas dan seringkali tunduk dengan desakan puak minoriti konon atas dasar hak asasi. Terlalu melayan sangat  tuntutan minoriti hingga mencabol hak asasi kaum majoriti .Sekarang riak-riak perseteruan telah timbul, jika tidak ditangani akan menjadi malapetaka. Barah masyarakat hasil kealpaan pemerintah terlalu mendengar tuntutan kaum minoriti..

Aku hangin satu badan beb...!2 comments:

 1. salah kita jugakk..gagal bersatu
  mereka2 itu mengintai peluang nak rosak struktur yg sedia terbina.
  As-salam Ramadan

  ReplyDelete
  Replies
  1. ego punya pasal lah tu Mohd Pk...masing-masing merasakan diri lebih betul...

   Delete

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK