Saturday, August 31, 2013

Jom Melabur...bukan melebur...

Entry ini aku tujukan untuk anak-anak muda, terutama yang baru mulakan penghidupan.

Sana sikit, sini sikit bila kumpul jadi banyak. Tahun mula menghampiri penghujung. Satu demi satu pengendali saham amanah mula menghebahkan dividen .  ASW dah umumkan dividen 6.7 peratus. AS1M dijangka umumkan dividen September ni.. Pemegang syer Bank Persatuan pun dah terima pengumuman dividen 6 persen, turun berbanding 6.5 persen tahun lepas .. Hujung tahun ASB, awal tahun Bank Rakyat...Untuk orang awam nampaknya dividen Bank Rakyat masih mengungguli pemberian dividen tertinggi berbanding dengan yang lain. Walaupun dividen Bank rakyat tinggi tapi masih ketinggalam berbanding dividen kooperasi Felda atau LTAT. Namun saham Koperasi Felda dan LTAT tidak dibuka kepada orang awam.

Mungkin ada yang mendakwa saham-saham unit trust  memberi pulangan yang lebih tinggi disamping selamat ...tapi secara peribadi aku berpendapat untuk yang kurang rajin memantau perkembangan turun naik saham selain bijak membuat pelaburan, pengeluaran, pindahan dsb semada sendirian atau melalui ejen, lebih elok memilih saham amanah yang diuruskan pengurus saham ternama seperti PNB. Biarkan saja duit membiak dengan sendiri, sampai masa kemaskini buku pelaburan, walaupun dividen ada turun naik tapi ternyata tidak pernah gagal mendapat laba.

Aku punya pengalaman melabur dalam unit trust. Rasa tidak berbaloi kerana keuntungan diperolehi  tersangat sedikit kerana dibiarkan tanpa pemantauan.. Penyata semasa tidak menggambarkan nilai aset anda tapi nilai semasa pengeluaran yang lebih memberi gambaran sebenar.. Walaupun jajaran turun naik unit saham tidak sehebat saham biasa, tapi keuntungan atas kertas yang diperolehi akan menyusut ketika pengeluaran seandainya ketika itu harga unit saham  mengalami penyusutan. Pemberian unit saham percuma tidak begitu membantu melainkan unit trust disimpan untuk tempoh yang panjang itupun kekadang 'ditelan' dek nilai unit saham yang kekadang  terlebih menguncup. Pi mai pi tang tu...

Kita kena pelbagaikan sumber pendapatan. Pelaburan dalam saham-saham amanah adalah untuk pelaburan selamat yang dividennya boleh dituai secara tahunan. Kena juga ada pendapatan bermusim , pendapatan bulanan, mingguan bahkan harian.. . Kekadang rasa tak berbaloi seandainya duit hanya dilonggokkan dalam unit amanah atau mana-mana simpoanan tetap..  Melainkan anda memiliki simpanan yang banyak..Bayangkan dengan simpanan  RM 10000, kita hanya memperolehi RM670 setahun..! seandainya dividen tahun itu sebanyak 6.7 persen..ish jenuh menunggu banyak itu saja yang dapat..ermm ditolak dengan inflasi, berapalah nilai sebenar diperolehi. Sedangkan jika digunakan sebagai modal untuk perniagaan walaupun secara kecilan, aku yakin lebih dari itu boleh diperolehi dalam sebulan..!

Sebagaimana sebuah negara yang memiliki rizab minima  6 bulan import keperluan rakyat. maka kita juga kena memiliki rizab simpanan  minima  6 bulan untuk menampung kos sara hidup. Rizab sebegini yang perlu kita simpan dalam dana selamat tapi memberi memberi pulangan selesa setiap tahun. Selebihnya boleh digunakan untuk melabur yang sedikit berisiko tapi penuh berhemah. Lebih tinggi risiko, lebih tinggi pulangan namun jika  tersilap langkah lebih tinggi  kerugian...

Ok pilihan ditangan anda..Jangan bazirkan duit anda untuk pembelian yang bukan-bukan. Selamat melabur....


No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK