Thursday, July 23, 2020

Pokok Kantan...

Penangan covid19 seluruh dunia tak nampak tanda makin reda. Kes aktif di tanahair pernah turun sehingga 60 lebih, kini melonjak semula kepada 120 kes lebih. Jika orang ramai alpa dengan SOP tidak mustahil PKP bakal dikenakan lagi..

Mengambil iktibar hilang sebahagian besar punca pendapatan semasa pkp, punca pendapatan baru perlu dipelbagaikan. Sektor sektor berikut didapati kurang terjejas dan sentiasa diperlukan dalam apa jua suasana baik semasa ekonomi suram apatah lagi ketika ekonomi cergas...

Semasa lockdown sektor berkaitan makanan dan kesihatan termasuk dalam sektor perlu dan dikecualikan dari perintah kawalan pergerakan.

Penternakan komersil salah satu cabang sektor makanan  yang telah penulis ceburi..Walaupun kuantiti ternakan belum memberangsangkan sebab masih dalam fasa menimba pengalaman tapi nampaknya cabaran boleh ditempuh.


Berikutnya sektor penanaman yang ingin diterokai. Penulis minat dengan penanaman pokok yang mudah hidup dan  tak rumit dijaga. Tanaman yang memiliki kitaran singkat seperti sayuran memang penulis  tak pandai dan tak cukup sabar memberi memberikan tumpuan.

Pokok perlu ditanam sekali, dan mampu hidup bertahun...Penjagaan betul pokok mampu mengeluarkan hasil berterusan. Kajian penulis mendapati pokok kantan memenuhi kriteria itu.. Pokok ini kurang musuh dan boleh hidup dicelah celah pokok kontan lain. 6 bulan sesudah ditanam pokok sudah boleh mengeluarkan hasil.

Penulis nak mencubanya bermula dengan keluasan seekar dibawah pohon sawit matang., menyewa tanah sebelah reban ayam..Penternakan boleh memberikan sumber baja. Kos permulaan menyediakan pengairan yang baik mungkin akan melibatkan kos yang sedikit tinggi.

Musim hujan sekarang memang sedang elok memulakan tanaman ...Hasil carian internet, anak benih boleh diperolehi tidak jauh dari tempat penulis..  Pokok ditanam pada jarak 2m×1m . Harga anak benih rm4 sepokok dan mungkin masih boleh dirunding lagi.., untuk permulaan ini 200 pokok sudah memadai. Dah matang nanti boleh biakkan lagi tanaman. Upah menanam dan menjaga diharap tak begiti mahal...

Jom jom..Biarkan peliharaan dan tanaman yang menjanakan duit siang dan malam untuk kita...

Mari mari bertani..hehe .


No comments:

Post a Comment

CUTI CUTI

Korea - December 29, 2010 Slideshow: Nor’s trip from Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan, Malaysia to Seoul, South Korea was created by TripAdvisor. See another Seoul slideshow. Take your travel photos and make a slideshow for free.

Link

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

JOM TENGOK